”En utav de viktigaste delarna av ett barns utveckling, att kunna kommunicera!” : En kvalitativ intervjustudie av förskollärares uppfattningar om alternativ och kompletterande kommunikation för alla barn.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: Denna kvalitativa studie syftar till att undersöka förskollärares erfarenheter rörande alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i relation till ett inkluderande och kommunikationsfrämjande arbetssätt för alla barn. Studiens empiri består av tio kvalitativa samtalsintervjuer som är uppdelade i två delstudier med förskollärare som arbetar i yngre respektive äldre barngrupper. Empirin har analyserats utifrån ett övergripande sociokulturellt perspektiv med inslag från det situerade perspektivet med praktikgemenskaper i fokus. De central begrepp som används för att analysera resultatet är mediering, språkliga verktyg, appropriering, praktikgemenskaper, novis och erfarna deltagare. Resultatet visar att majoriteten av förskollärarna i båda delstudierna har erfarenheter av att arbeta med AKK och uttrycker att AKK fungerar kommunikationsfrämjande för alla barn. Vidare visar resultatet att förskollärarnas erfarenheter indikerar att de använder AKK som en inkluderande metod. Resultatet antyder dock att det finns skillnader i hur förskollärare arbetar kommunikationsfrämjande och inkluderande med AKK. Förskollärare som arbetar med yngre barn uppmärksammar framförallt tecken som stöd i deras arbete medan förskollärare som arbetar med äldre barn uppmärksammar bildstöd i högre utsträckning. Resultatet visar även att förskollärarna efterfrågar mer fortbildning rörande arbetet med AKK för att öka användandet i förskolan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)