Hur får man med alla på digitaliseringståget? : Möjligheter och utmaningar med digitala verktyg i förskolans undervisning

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Syftet med föreliggande studie är att bidra med kunskap om hur förskollärare använder och motiverar digitala verktyg i förskolans undervisning. Syftet är likaså att få syn på de möjligheter och utmaningar som förskollärare identifierat i samband med användning av digitala verktyg i förskolans undervisning. Efter en revidering som gjorts av förskolans läroplan är digitala verktyg en del av läroplanen (Skolverket, 2018). Det finns däremot utrymme för tolkning kring hur och i vilken utsträckning digitala redskap bör användas i förskolan. Användningen av digitala verktyg i förskolans undervisning kan påstås vara relativt nytt. Detta i samband med den revidering som genomförts för enbart några år sedan. Föreliggande studie har därav för avsikt att studera hur förskollärare använder och motiverar deras arbetssätt i förskolans undervisning med digitala verktyg utifrån läroplanens riktlinjer. Vidare har studien genomförts genom intervjuer med fem förskollärare från olika förskolor och kommuner. Därav har en kvalitativ metod använts i föreliggande studie.  Resultatet analyseras genom en tematisk analys utifrån en sociokulturell teori och ett multimodalt perspektiv. Resultatet redovisar för digitala verktyg i förskolans undervisning som ett sätt att följa läroplanen och ett medierande verktyg för lärande. Resultatet redogör även för att digitala verktyg bidrar till multimodalitet, digital kompetens och samspel. Vidare visar resultatet även en del utmaningar med digitala verktyg i förskolans undervisning. Den största utmaning som förskollärare identifierat är den egna digitala kompetensen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)