Starka monster och självständiga prinsessor : En studie om genusgestaltningar i digitala applikationer inom förskolans verksamhet. 

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Studien syftar till att bidra med kunskap om hur genus gestaltas i digitala applikationer som används av barn i förskolans verksamhet. I tidigare forskning finns en kunskapslucka i relation till detta ämne, vilket i kombination med förskolans jämställdhets- och genusuppdrag samt digitaliseringsuppdrag motiverar föreliggande studie. Med stöd av dokumentär forskningsmetod genomfördes kvalitativa innehållsanalyser av fem digitala applikationer, vilka mötte upp med formulerade urvalskriterier. De digitala applikationerna innefattade totalt 14 karaktärer, vilka analyserades abduktivt med stöd av Hirdmans  genussystemteori och Nikolajevas motsatsschema. Studien visar att pojk-/manskaraktärer i hög grad reproducerar genusnormer och dikotomin mellan könen samt att flick-/kvinnokaraktärer i högre grad utmanar genusnormer och denna dikotomi. Studiens slutats är att digitala applikationer som används av barn i förskolans verksamhet, genom dessa gestaltningar av genus, reproducerar och befäster den hierarki som Hirdman menar gör mannen till normbärare. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)