Utmanande lärande i träningsskolan : Lärares beskrivning av möjligheter och utmaningar för elevers kunskapsutveckling i träningsskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Sammanfattning Syftet med studien är att undersöka hur lärare beskriver möjligheter och utmaningar för elevers kunskapsutveckling i träningsskolan. För att besvara studiens syfte formulerades tre frågeställningar: Vad blir synligt gällande elevers kunskapsutveckling i heterogena respektive homogena gruppsammansättningar?, Hur beskriver lärare sin betydelse för elevers kunskapsutveckling? och Vilka kunskaper anser lärare vara de viktigaste för elevers kunskapsutveckling? Studien analyseras utifrån ett sociokulturellt perspektiv, vilket betonar att det viktigaste lärandet sker tillsammans med andra. Centrala begrepp inom det sociokulturella perspektivet är kommunikation, mediering och scaffolding, vilka kommer att användas i föreliggande studie. Ytterligare ett begrepp inom det sociokulturella perspektivet är Vygotskijs (1999) beskrivning av den proximala utvecklingszonen. Denna är av betydelse för hur elever i träningsskolan ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Inkludering och feedback är ytterligare begrepp som är av intresse för studien. Studien har en kvalitativ ansats genom insamlingsmetoden semistrukturerade intervjuer. Tio lärare, verksamma inom grundsärskolan har bidragit med sina reflektioner om elevers kunskapsutveckling. Det insamlade datamaterialet har transkriberats och analyserats utifrån Kvale och Brinkmanns (2014) analysmetod meningskoncentrering. Resultatet i studien visar att den viktigaste kunskapen i undervisningen är att förbereda eleverna för ett så självständigt, men också ett så delaktigt liv som möjligt i samhället. Läraren framstår som den allra viktigaste länken i undervisningen för elevers möjlighet till en positiv kunskapsutveckling i träningsskolan.  Lärarna beskriver att eleverna i allmänhet inte har någon större uppfattning om hur gruppsammansättningar i klasserna formas. Det framkommer också att kommunikation har en stor betydelse för inkludering och ofta är ett stort utvecklingsområde för elever i träningsskolan. Resultatet pekar på att undervisning i heterogena grupper utgörs mest av positiva aspekter. Även om eleverna i homogena klasser läser enligt samma kursplan så kvarstår utmaningen att hitta möjligheter för elevers optimala kunskapsutveckling genom att inneha höga förväntningar på elevernas förmåga till kunskapsutveckling.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)