Förtätning för förändring : om bebyggelseförtätning i miljonprogramsområden, med exempel från Fittja, Gårdsten och Holma

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

Sammanfattning: Förtätning är ett av ledorden i dagens stadsplaneringstradition och i många av landets miljonprogramsområden föreslås inslag av bebyggelseförtätning. Denna uppsats söker svar på vad det är man vill uppnå med dessa förtätningsplaner. Är det så att det finns generella problem i miljonprogrammens fysiska struktur, på vilka förtätning skulle kunna ha en positiv inverkan? Samtidigt som det funktionalistiska miljonprogrammet får utstå en hel del kritik anses de ändå ha en rad egenskaper som bidrar till en god boendemiljö, såsom stora grönytor och bilfria bostadsmiljöer. Hur beaktas dessa aspekter när områdena nu står inför förtätningsplaner? Genom litteraturstudier samt fallstudier av tre miljonprogramsområden i olika delar av Sverige studeras fenomenet förtätning av miljonprogramsområden. I och med de skift ande förutsättningarna i de tre studieområdena är det olika mål som önskas uppnås med förtätningen. Ibland finns en önskan om att med kantskapande bebyggelse fysiskt bygga ihop stadsdelen med den omkringliggande staden. I andra fall är det en önskan om att skapa förutsättningar för ett bredare serviceutbud, vilket kan kräva ett ökat invånarantal i stadsdelen. Överlag anses miljonprogramsområdenas bostadsutbud vara alltför ensidigt och en generell önskan handlar om att förtäta för att bredda bostadsutbudet avseende bostadstyper, bostadsstorlekar och upplåtelseformer. Detta skapar förutsättningar för ett kvarboende i området men kan även attrahera nya målgrupper av boende. I de studerade miljonprogramsområdena tycks det generellt sett finnas en respekt och aktsamhet för de funktionalistiska strukturerna samtidigt som man vill förändra området till att bättre möta de ideal som fi nns avseende dagens stadsbygd.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)