Energisimulering av byggnadertidigt i projekteringsfasen : En utvärdering av Energy Analysis som verktyg för hållbar byggnadsdesign

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Dagens samhälle står idag inför en stor utmaning, nämligen att minska dess påverkan påmiljön. EU har satt upp riktlinjer mot en mer hållbar utveckling, vilket Sverige beslutat attfölja, där ett mål varit att energianvändningen 2020 ska ha minskat med 20 % jämfört med år2008. År 2021 införs krav på att alla nybyggnationer minst ska uppfylla näranollenergihuskrav.Detta medför ett större ansvar på projektörer att skapa underlag förenergieffektivare byggnader.Den tidiga designprocessen av byggnader kännetecknas av en initiativrik process där mångabeslut fattas på kort tid. De tidiga besluten som berör byggnadsutformningen har enbetydande roll för hur stora energibehov den färdiga produkten kommer att få. Energibehovetpåverkar både byggnadens livscykelkostnad och dess miljöpåverkan. Den här studien ärinriktad på energisimuleringar tidigt i projekteringsprocessen vars syfte är att skapadesigndrivande underlag till beslut rörande byggnadsutformning.Autodesk Revit har ett integrerat verktyg, Energy Analysis, som gör energisimuleringar avBIM-modellen i programmet. Verktyget är framtaget för att göra snabba energisimuleringarsom ska fungera som beslutsunderlag vid projektering mot hållbara byggnadsdesigner. Måletmed studien var att kartlägga beräkningarnas tillförlitlighet och resultatens användbarhet försvenska arkitekter. Utifrån en CAD-fil på ett hus från Klara arkitektbyrå gjordes simuleringari Energy Analysis som jämfördes med samma hus skapat Strusofts VIP-Energy.Resultaten visar att programmen redovisar olika utdata där vissa ej är jämförbara. Jämförelserav transmissionen i de båda programmen visar dock att beräkningsmotorn i Energy Analysisger rimliga resultat. Programmen räknar förhållandevis lika på solinstrålning genom fönster,dock finns det en svaghet hos Energy Analysis när de räknar på fönster med solskydd.Av resultaten dras en slutsats att Energy Analysis gör tillräckligt noggranna beräkningar föratt kunna användas tidigt i projekteringen. Verktyget behöver dock utvecklas och anpassa enversion för svenska förhållanden och normer för att det ska bli användbart i Sverige, vilketredovisas i ett förslag till produktutveckling i rapporten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)