Ämnesintegrera för en hållbar utveckling : En kvantitativ studie om hem-och konsumentkunskapslärares erfarenheter av ämnesintegrerad undervisning och syn på hållbar utveckling

Detta är en Master-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Undervisningen i skolan möjliggörs bland annat av de ramfaktorer som finns. Här lyfts speciellt ämnets tilldelade timmar i timplanen, läroplanens centrala innehåll och kunskapskrav samt dess övergripande fostringssträvan att få kommande generationer att anamma hållbar utveckling. Hem- och konsumentkunskapslärarnas situation är svår då kursplanens ambition överskrider dess tilldelade timmar. En möjlig lösning på problemet skulle kunna vara att ämnesintegrera undervisning. Syfte Undersökningens syfte var att studera hem- och konsumentlärares erfarenhet av och syn på ämnesintegrerad undervisning och hållbar utveckling. Metod Studien var en kvantitativ undersökning i form av en elektronisk enkät som skickades ut till alla yrkesaktiva HKK-lärare i Sverige, höstterminen 2016. Resultat Enkäten besvarades av 5 % av Sveriges HKK-lärare och visade att de allra flesta (91 %) av deltagarna hade prövat att ämnesintegrera och att samarbetsparterna fanns bland alla andra skolans ämnen. Fördelarna med ämnesintegrering ansågs överväga nackdelarna. Arbetssättet hindrades allra mest av brist på tid, främst planeringstid. Studien visade också att HKK-lärarna ansåg att ämnesintegrering ökade tidseffektiviteten med ökad måluppfyllelse och arbetsglädje som resultat. Det framkom också att lärarna behövde öka sina kunskaper i hållbar utveckling. Slutsats Skolledningen skulle kunna bidra till ökad ämnesintegrering genom att påverka lokala ramfaktorer och då främst genom att få till schematekniskt gynnsamma lösningar samt att tillgodose fortbildningsbehoven. Detta skulle kunna förbättra HKK-lärarnas arbetsbörda, öka professionalismen och höja ämnets status.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)