Hjälper det alltid att vända andra kinden till? : Hur gestaltas mobbning i Jonas Gardells roman Ett ufo gör entré och Gilla ”hata horan!” av Johanna Nilsson?Hur kan innehållet användas meningsfullt i undervisning på högstadiet?

Detta är en M1-uppsats från Karlstads universitet/Institutionen för språk, litteratur och interkultur

Författare: Anna Serrander; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning:

Den här uppsatsen handlar om företeelsen mobbning sedd ur olika perspektiv. Mobbning är dock ett stort område, och en problematisk term att förklara. En anledning till det är det kan ta sig uttryck på så många olika sätt. Därför kan man säga att uppsatsen består av två delar. I den första delen skriver jag om vad några olika forskare definierar som mobbning, samt vilka förklaringsmodeller man kan ta till hjälp för att förstå varför mobbning kan uppstå. Resultatet av detta arbete visar att det finns några säkra kännetecken som återkommer när man talar om vad mobbning egentligen är. De egenskaperna utgörs av att det alltid är en eller flera som utövar ett antal negativa handlingar, samt att det i dessa situationer dessutom alltid finns ett offer. Ytterligare ett kriterium är att handlingarna pågår under en längre period. I uppsatsens tidigare del redogörs även för mobbningsbegreppets uppkomst och historia.

Den andra delen av uppsatsen består av en analys av romanen Ett ufo gör entré. Boken är skriven av den svenska författaren Jonas Gardell och skildrar en tonårings uppväxt i 70-talets Sverige. Romanens genomgående tema är mobbning och utanförskap, vilket lockade till en jämförelse med hur dessa företeelser ser ut för dagens ungdomar. Detta ledde till att även boken Gilla ”hata horan!” av Johanna Nilsson studerades och analyserades.

Analysen avslutas med att jag tar upp hur man skulle kunna arbeta tematiskt med mobbning i undervisning på högstadiet. Detta i relation till olika typer av styrdokument såsom exempelvis skollagen och läroplanen för grundskolan. Sammanfattningsvis resulterade detta i en beskrivning av boksamtal och vad nyttan med dessa kan vara, både för lärare och elever.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)