CHARACTERIZATION OF THE GLYCEROL REDOX METABOLISM OF THE L. REUTERI STRAIN DSM 17938

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Hälsa och samhälle

Sammanfattning: Lactobacillus reuteri är en heterofermentativ bakterie som växer bra på flera olika kolkällor och har studerats flitigt på grund av dess probiotiska effekt. L. reuteri föreslås också för industriell användning, baserat på de intressanta produkterna som bildas vid fermentering. En särskilt intressant produkt är reuterin, som är ett antimikrobiellt ämne, producerat vid fermentering av glycerol. En väsentlig mängd reuterin framställdes med galaktos och laktos som en kolkälla. Metabolisk fluxanalys har visat att L. reuteri primärt använder Phosphoketolase Pathway (PKP) men också Embden-Meyerhof-Parnas-Pathway (EMP) för glukosmetabolism. För sackaros fungerar fruktosenheten endast som en elektronacceptor. För att ersätta de olika komponenterna i mediet (för studien; kolkälla, glycerol och aminosyror), kan SD4-mediet användas med fördel, då varje komponent är specificerad och utbytbar. Fermentationen genomfördes i bioreaktorer och visar hur de olika produkterna bildades och tillväxthastigheten förbättrades, beroende på vilken kolkälla som användes. För att undersöka hur mycket reuterin som skulle kunna produceras genom tillsats av glycerol, varierades nivån för att se ifall en hämmande effekt skulle inträffa. L. reuteri DSM 17938 har visat relativt god motståndskraft mot den antibakteriella substansen som den producerar, men resultaten visar att det finns en övre gräns för när den verkar hämmande även för den producerande cellen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)