Kvalitet hos jordgubbar : effekter av lagring i modifierad atmosfär

Detta är en L3-uppsats från SLU/Horticulture

Författare: Emelie Jönsson; [2008]

Nyckelord: kvalitet; jordgubbar; modifierad atmosfär; sensorik;

Sammanfattning: Kvalitén på två jordgubbssorter, Honeoye och Korona, lagrade i modifierad atmosfär (MA) samt oförpackade, undersöktes och utvärderades. Detta gjordes genom mätningar på färg, vikt, sockerhalt, pH, titrerbar syra, askorbinsyra, antocyaner samt sensoriska analyser och en aromanalys. Förpackningsmaterialets genomsläpplighet samt ursprungsgasens sammansättning varierade för de olika MA-behandlingarna. Jordgubbarna lagrades i 10 dagar i 6°C. Testerna utfördes dag 0, 3, 7 samt dag 10. De olika MA-behandlingarna jämfördes dels med varandra men även hur de förhöll sig till nollprovet, vilket räknades ha önskvärd kvalité. De största skillnaderna behandlingarna emellan, fanns vid de laborativa analyserna. Vid de sensoriska testerna var resultaten jämnare. Vid flera tillfällen reagerade de olika jordgubbssorterna olika på behandlingarna. Detta framgick också vid de sensoriska testerna, främst på lukt, där Korona hade mer bilukter och dessutom fler negativa sådana än Honeoye. De största fördelarna med lagring i modifierad atmosfär visade sig på parametrarna vikt, glansighet och fasthet, där oförpackade bär fick mycket sämre värden. Detta kunde även konstateras genom det visuella intrycket där de MA-lagrade bären såg betydligt fräschare ut än de oförpackade. Vid arommätningarna framgick det att alla MA-förpackade bär utvecklade så kallade off flavors, negativa bismaker, dock i olika utsträckning och med olika negativa komponenter. Honeoye hade mindre mängder av dessa ämnen jämfört med Korona. Några tydliga skillnader vid de sensoriska testerna på bismak fanns inte.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)