“Det är next level spaghetti och köttfärssås” : en kvalitativ innehållsanalys om fördomar kring vegetarianism och köttnormativitetens uttryck i vegetarisk matlagning

Detta är en L2-uppsats från Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

Sammanfattning: Det här arbetet undersöker hur olika fördomar som finns kring vegetarianism förstärks eller utmanas i ett medieklimat som till stor del påvisar en köttnormativitet. Fördomar som undersöks i programserien är bland annat hur mat konnoteras till genus, att vegetarisk kost implementerar en egen livsstil och en hälsosammare diet. Studien grundar sig i köttnormens närvaro i media och fokuserar på Sveriges första vegetariska matlagningsprogram, Vegorätt. Detta för att förstå köttnormativitetens utsträckning, hur den kan komma till uttryck och hur den kan bidra till att befästa rådande hegemoni. Det empiriska materialet har studerats genom en kvalitativ innehållsanalys där samtliga avsnitt i programserien Vegorätt har analyserats. Analysen visar hur programmet både utmanar existerande fördomar samtidigt som många reproduceras. Studien resulterar även i hur köttnormativiteten kommer till uttryck på flera sätt i programserien. Detta ihop med reproduktion av olika fördomar ger vidare inblick i stereotypiseringens avtryck och köttnormens påverkan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)