Rätt temperatur på maten : En fallstudie av ett förbättringsarbete på ett sjukhus med brickdukningssystem

Detta är en Master-uppsats från Högskolan i Jönköping/HHJ. Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd

Sammanfattning: Inledning En välsmakande och hygieniskt säker mat är viktig för patientens medicinska behandling och välbefinnande. Det ligger i sakens natur att man som patient ofta är svag eller nedsatt och därmed extra känslig för infektioner. Livsmedelshygien är på ett sjukhus en fråga om patientsäkerhet med temperaturen som den enskilt viktigaste faktorn. Brickdukning har som system för att distribuera maten inom ett sjukhus många fördelar men en nackdel är svårigheten att upprätthålla rätt temperatur. Mätningar på det studerade sjukhuset visade stora variationer och betydande avvikelser från tillåtna temperaturer, varför ett förbättringsprojekt genomfördes för att förbättra och stabilisera temperaturerna. Syfte Förbättringsarbetet studerades med syfte att beskriva de fenomen som den involverade personalen upplevt vara betydelsefulla för förbättringsarbetets resultat och hur patienternas upplevelse av maten förändrades under tiden för förbättringsarbetet. Syftet med förbättringsarbetet var att uppnå en stabil process med korrekta temperaturer. Metod Förbättringsarbetet genomfördes med PDSA-modellen som övergripande teori och metod. Studien utfördes som en deskriptiv fallstudie med induktiv ansats med deduktiva inslag. Fokusgruppsintervju och enkäter användes för datainsamling. Kvalitativ innehållsanalys och deskriptiv statistik användes som metoder vid analys. Resultat Förbättringsarbetet resulterade i betydande temperaturförbättringar, en stabil process med eftersträvade målvärden uppnåddes. Dock förändrades inriktning och mål för förbättringen under projekttiden, de ursprungliga målen uppnåddes ej till fullo. Förbättringarna minskade risken för matförgiftning bland patienterna. Studien visade att fenomen som i hög grad ligger inom mikrosystemets inflytande varit betydelsefulla. Dessa sammanfattades i fyra kategorier: Resursanvändning, Interaktion och kommunikation, Förändringsförmåga samt Delaktighet/engagemang. Slutsats Ett sjukhus med brickdukningssystem kan uppnå betydande förbättringar i mattemperaturen med hjälp av strukturerat förbättringsarbete. Förändringens resultat påverkades främst av fenomen som finns beskrivna i litteraturen sedan tidigare. Framtida studier kan med fördel kombinera induktiva, kvalitativa ansatser med deduktiva jämförelser med fenomen som finns beskrivna i litteraturen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)