Does coconut fat have beneficial effects on blood cholesterol in healthy adults? - a systematic review

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Arghanoon Farhikhtah; Eddie Grahn; [2013-05-31]

Nyckelord: coconut fat; cholesterol;

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Har kokosfett gynnsamma effekter på blodkolesterol hos friska vuxna? - en systematisk översiktsartikel Författare: Arghanoon Farhikhtah och Eddie Grahn Handledare: Lena Hulthén Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-23 Bakgrund Kokosfett har fått mycket uppmärksamhet för sina påstådda positiva hälsoeffekter. Fettsammansättningen i kokos består av cirka 90 % mättade fettsyror. Mättat fett påverkar kolesterolhalten i blodet. Kolesterol kan mätas genom totalkolesterol (TC), Low Density Lipoprotein (LDL), High Density Lipoprotein (HDL), Very Low Density Lipoprotein (VLDL) och kvoten mellan LDL och HDL. Forskning har gjorts på enskilda fettsyror från kokosfett och resultat på gynnsamma hälsoeffekter har visats. Det är dock viktigt att belysa att slutsatser baserade på studier gjorda på enskilda fettsyror kan skilja sig från kokosfett i helhet. Syfte Syftet med denna översiktsartikel var att undersöka hur en kost rik på kokosfett påverkar kolesterolhalten i blodet gällande TC, LDL, HDL och LDL/HDL-kvoten. Sökväg Databaserna PubMed och Scopus användes i litteratursökningsprocessen för att få fram lämpliga artiklar. Sökord av betydelse för översiktsartikelns frågeställning användes. Urvalskriterier RCT, CCT och kohortstudier från 1990 och framåt som undersökte kokosfett vs. andra fetter eller kokosfett vs. placebo inkluderades. Studier med gravida kvinnor samt deltagare som använde läkemedel som påverkade blodfettsmetabolismen eller studier på enskilda fettsyror exkluderades. Datainsamling och analys Ett urval av adekvat material gjordes och tre studier valdes, två RCT och en CCT. Studiekvalitén samt graden av effektmåttens evidensstyrka bedömdes utifrån Granskningsmall för randomiserade studier, Granskningsmall för observationsstudier och icke-randomiserade kontrollerade studier och Sammanfattande Evidensformulär. Resultat Testdieterna rika på kokosfett (SFA-kost) gav signifikant högre TC- och LDL-nivåer jämfört med testdieterna rika på HUFA (tistelolja, sojabönsolja eller HUFA-mix). Endast en studie visade på signifikant högre nivåer av HDL i gruppen som helhet efter en kost med kokosfett. TC och LDL var signifikant högre med smör som testfett jämfört med kokosfett (SFA vs. SFA). LDL/HDLkvoten var lägre efter en HUFA-diet jämfört med SFA-dieterna. Slutsats Kokosfett som det dominerande fettet i kosten ger en signifikant ökning av TC och LDL, något som idag anses vara ofördelaktigt gällande blodkolesterolhalten relaterat till hälsan. Effekten på HDL skiljer sig åt mellan studierna. LDL/HDL-kvoten är högre när man jämför en kost rik på kokosfett med en kost rik på HUFA. Evidensstyrkan för kokosfettets påverkan på TC, LDL och HDL bedöms vara måttlig (+++) och för LDL/HDL-kvoten låg (++).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)