Fysisk lärmiljö i hem- och konsumentkunskap. - Hur är den anpassad för elevernas förutsättningar?

Detta är en M1-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanfattning: BAKGRUND Skolor har ett renoveringsbehov och elevantalet ökar vilket kräver fler byggnader. Därför finns ett intresse av att uppmärksamma hur klassrum för hem- och konsumentkunskap struktureras för att hjälpa elever med olika behov. Undervisningen idag syftar till att inkludera alla elever, därför behöver klassrummen vara utformade för att möta elevernas förmågor och svårigheter. Genom att anpassa den fysiska lärmiljön skapar skolorna en mer inkluderande miljö och möjliggör för alla elevers rättigheter att få en utbildning. SYFTE Syftet med studien var att undersöka den fysiska lärmiljön i klassrummen för hem-och konsumentkunskap med fokus på tillgänglighetsanpassning.  METOD En kvalitativ forskningsansats valdes för studien tillsammans med två insamlingsmetoder. En digital enkät med öppna svarsfrågor samt bilder från hem- och konsumentkunskapslokaler. Valet av två insamlingsmetoder grundas i att få ett bredare perspektiv, då lärarens egna reflektioner kunde analyseras tillsammans med den faktiska utformningen av lokalen. Analysmetoden var en kvalitativ induktivtematisk analys. RESULTAT Undervisning genomfördes i ändamålsenliga lokaler men det fanns vissa begränsningar. Exempelvis brist på plats, brist på redskap och relativt gamla och slitna köksenheter. För att främja den fysiska lärmiljön fanns bilder för redskap i lådor, skåp och på väggar, mindre innehåll i köksenheter samt ommöblering av bord. SLUTSATS De övervägande problemen som framstod var på grund av konstruktionen av lokalen. Det är relativt svårt att justera utan att göra en stor renovering, vilket kostar pengar. Sammanfattningsvis upplevs det att lärarna försöker att ha en så anpassad lokal som möjligt, men att konstruktionen hämmar deras förmåga att verkligen tillgodose alla elevers olika behov.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)