Svenska konsumenters syn på att minska konsumtionen av rött kött i relation till dess påverkan på klimatet : En kvantitativ tvärsnittsstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Victor Allansson; Pixie Arnell; Pamela Bedier; [2021]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Inledning: Jordens resurser behöver räcka till allt fler människor och under längre tid då befolkningsmängden ökar och medellivslängden blir allt högre. Globalt sett står köttproduktionen för ca 15-20 procent av de totala växthusgasutsläppen. Västerländsk kost kännetecknas av hög köttkonsumtion och behöver riktas om mot alternativa proteinkällor till rött kött för att minska belastningen på klimatet. Trenden globalt pekar på att köttkonsumtionen ökar, i Sverige har den dock minskat. Syfte: Studiens syfte var att undersöka konsumenters syn på att minska konsumtion av rött kött i relation till dess påverkan på klimatet. Metod: En kvantitativ tvärsnittsstudie genomfördes med en webbenkät innehållande 11 frågor. Enkäten publicerades på Facebook och skickades ut via direktmeddelande till konsumenter i Sverige. Data från 248 enkäter bearbetades med hjälp av deskriptiv samt hypotesprövande statistik. Resultat: Majoriteten av respondenterna rapporterade att de har minskat sitt intag av rött kött. Det finns en signifikant skillnad (p=0,003) mellan kvinnor och män gällande minskad konsumtion av rött kött. Klimataspekter uppges som den vanlligaste anledningen till att minska på konsumtionen av rött kött. Det finns ett signifikant samband (p=0,001) mellan självskattad nivå av kunskap om det röda köttets påverkan på klimatet och hur viktigt det anses vara att minska på konsumtionen av rött kött för klimatet. Slutsats: Konsumenterna i denna studie uppger sig ha kunskap om det röda köttets påverkan på klimatet och verkar mer klimatmedvetna än vad som tidigare antytts. Kvinnorna uppger sig ha minskat sin konsumtion av rött kött mer än männen. Däremot anges klimataspekter som den vanligaste anledningen till minskad konsumtion av rött kött för båda könen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)