”Det är inte bara falukorv hit och en ostbit dit” – Utmaningar och möjligheter att främja hälsosamma matval i dagligvaruhandeln.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Hälsa har gått från att ses som ett tillstånd, till att istället ses som en process som skapas i relation mellan individ och samhälle. Hälsofrämjande insatser behövs därför inom olika områden, både individuella men även insatser som riktar sig till individens omgivning. Livsmedelskedjan nämns som ett viktigt område att arbeta med och här kan flera insatser göras. Syftet med det här arbetet var därför att belysa dietisters och butikschefers uppfattningar om utmaningar och möjligheter när det kommer till att främja hälsosamma matval i dagligvaruhandeln. Den här studien är kvalitativ där semistrukturerade intervjuer använts för insamling av data. Det var sammanlagt tio deltagare som inkluderades i studien, fyra chefsdietister samt sex butikschefer. Resultatet i den här studien visar att uppfattningarna hos samtliga tio deltagare är att en ökad konsumtion av hälsosamma matval inte bara ligger i varje livsmedelsbutiks händer. Det har även med olika samhällsaktörer att göra samt livsmedelskedjornas centrala organ. Utöver dem tre upplevs det också finnas en konflikt mellan att främja hälsosamma matval och att samtidigt vilja prioritera något annat som är av värde för kunden. Som hållbar utveckling, pris eller smak. Den röda tråd som växte fram ur arbetet var vikten av kommunikation, som alla deltagare berörde på ett eller annat sätt. Både ut till konsument för att inspirera och upplysa, men också kommunikation mellan aktörerna som arbetar för att främja hälsosamma val – här behövs, och efterfrågas, samspel och stöttning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)