Bullerexponering och prevention inom restaurang- och barbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Sammanfattning: Kort introduktion: Tidigare studier belyser problematiken med bullerexponering i kommunikativa arbeten och att preventiva åtgärder måste anpassas efter denna typ av arbetsmiljö. Syfte: Studien undersöker samband i hur arbetstagare inom restaurang- och barbranschen upplever sin ljudmiljö på arbetet och om hörselskydd är anpassade efter det kommunikativa arbetet och den aktuella ljudmiljön på arbetsplatsen. Material & Metod: En kvantitativ tvärsnittsundersökning där datainsamlingen skedde via en egenskapad webbenkät på 14 frågor. Frågeställningarna besvarades genom deskriptiv analys och hypotesprövning med chi-två-test och Fishers exakta test. Resultat: Av deltagarna i studien ansåg 89% att ljudmiljön på sitt arbete var störande/skadlig för deras hörsel, av dessa hade 61% tillgång till hörselskydd. Inget samband mellan hörselskyddstillgång och exponering av störande/skadlig ljudnivå hittades. Samband hittades mellan exponering av störande/skadlig ljudnivå och nytta av hörselskydd. Även samband mellan rätt anpassade hörselskydd och användande av dem, samt mellan rätt anpassade hörselskydd och tillgång till hörselskydd hittades. Slutsatser: Studien inkluderade en liten grupp av målpopulationen, vilket begränsar möjligheten att dra slutsatser gällande den stora populationen inom restaurang- och barbranschen i Sverige. Resultaten indikerar dock att vidare studier kring arbetstagare inom kommunikativa yrken så som restaurang- och barbranschen är nödvändigt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)