Den pedagogiska måltiden

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

Sammanfattning: Vad pedagogisk måltid är för något kan tros vara självklart, men när en läser styrdokumenten framställs det inte i den mån en kan komma att tro. Syftet med denna studie är att förtydliga vilka mål den pedagogiska måltiden kan sikta på att nå, hur personalen arbetar för att nå målen samt hur pedagogisk måltid påverkar elevens välbefinnande enligt personalen. Teorin som studien använder sig av är Antonovskys teori om känsla av sammanhang.  Metoden som vi använder i studien för att svara på dessa frågeställningar är fokusgrupper. Resultatet från fokusgrupperna var att det fanns två mål som personalen ansåg vara de primära målen med pedagogisk måltid, ett socialt mål som innebär att eleverna skall kunna konversera med både vuxna och andra elever. Det andra målet handlar om att eleverna får i sig tillräckligt med mat samt näringsrik mat. Hur personalen arbetar mot dessa mål ser olika ut. Pedagogerna använder primärt sig själva som praktiska exempel, medan kockarna arbetar med att de skyltar, säljer in, låter eleverna provsmaka, ser till att det alltid finns något gott för alla och låter även gästerna vara med att rösta på vilken mat som skall serveras. När det gäller frågan kring den pedagogiska måltidens påverkan på elevernas välbefinnande, har miljön stor påverkan, exempelvis genom ljudnivån och interiören i restaurangen. Vår analys av resultatet visar på att den pedagogiska måltiden har möjlighet att vara en arena för att stärka elevernas känsla av sammanhang. Studien visade att personalens arbete mot dessa mål även var metoder som bidrog till att kunna stärka känslan av sammanhang.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)