Maten som en insats för Sveriges äldre : En kvantitativ studie om hur matdistributionen ser ut i Sveriges kommuner

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Kristin Lignell; Josefin Shamei; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Den här studiens syfte är att undersöka hur Sveriges kommuner organiserar hemtjänstens matdistribution för äldre i ordinärt boende med biståndsbeslut. Syftet är även att undersöka om någon skillnad finns i hur man valt att organisera hemtjänstens matdistribution mellan Norrland, Svealand och Götaland. Studien utformades efter en kvantitativ metod där data samlades in genom strukturerade telefonintervjuer med personer som ansågs ansvariga för hemtjänstens matdistribution. Intervjun bestod av sex frågor som sammanställdes och analyserades i IBM SPSS Statistics 20. Antal kommuner som deltog i studien var 152 stycken. I Norrland, 31, Svealand, 50, och Götaland 71. Majoriteten av kommunerna, 77 procent angav att det inte använde sig av lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänstens matdistribution. En större andel kommuner, 74 procent angav att de distribuerar mat till de äldre från kök i kommunens regi, 39 procent levererar sin mat varm och 49 procent kyld. Majoritet av kommunerna angav att de valde att leverera en maträtt och att de flesta gör uppföljningar angående hemtjänstens matdistribution minst en gång om året. I framtiden vill kommunerna satsa mer på valmöjligheter för de äldre, samt förbättra de äldres sociala situation. Många kommuner har fortfarande leverans enbart från kök i egen regi, men det finns studier som lyfter att matlagning hemma hos de äldre möter individuella behov bättre än färdiglagade maträtter. I studien framkommer att de faktorer som hindrar utvecklingen i hemtjänstens matdistribution är bristen på individanpassning inom kommunerna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)