Måltidens betydelse på arbetsplatsen : Enstudie av ett sjukhus, ett regemente och en industri

Detta är en Kandidat-uppsats från Akademin för hälsa och arbetsliv

Sammanfattning: De flesta människor tillbringar idag en stor del av sitt liv på arbetet. Eftersom ett av dagens huvudmål intas på arbetsplatsen är det av stor betydelse för individens hälsa att denna uppfyller önskemål och riktlinjer för en god och hälsosam måltid. Arbetsmåltiden är en möjlig återhämtande paus under arbetet och det är viktigt att den fyller flera viktiga funktioner både sociala och fysiologiska. Arbetsmåltidens kvalitativa helhet är angelägen för både arbetsgivare och individ då den troligtvis påverkar både prestation och arbetshälsa. Genom att prioritera attraktiva och näringsriktiga måltider på arbetet ökar förmodligen tillfredsställelsen hos de anställda. Syftet med denna studie var att undersöka de anställdas inställning och hur de värderade sin måltid på arbetet. I undersökningen deltog anställda från tre olika arbetsplatser i Skaraborgs län: ett sjukhus, en industri och ett regemente. Data samlades in från en tidigare enkätstudie som innehöll flervalsfrågor, skalfrågor och öppna frågor. Det var totalt 940 enkäter med 20 frågeområden som delades ut till samtliga tre arbetsplatser. Bortfallet på sjukhuset var 21%, på industrin 16% och på regementet 29%. Denna studie behandlar endast innehållet i svaren på de två öppna frågorna. Totalt var det 182 svar och innehållet sammanställdes genom innehållsanalys. Resultatet i studien visade att personalen var relativt missnöjd med sin arbetsmåltid och efterfrågade en mer hälsosam och varierad kost samt bättre kvalitet och kunskap från matleverantörens sida. Några exempel var att personalen önskade ett bättre utbud av sallad och grönsaker, de önskade också att måltidspersonalen hade mer kunskaper kring hälsosam mat. De tyckte också att det saknades inspiration och nytänkande då de upplevde maten ensidig, smaklös och ohälsosam. Ett annat problem var miljön i matsalen, det skapades irritation över att köer till kassor var långa och resulterade i att lunchrasten blev kort. Ljudnivån var ofta hög och oacceptabel och det skapade otrivsel i matrummet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)