Måltidens betydelse för hälsa och välbefinnande hos personer med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

Författare: Julia Baramno; Rebecca Varli; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Svårigheter relaterat till måltider är vanligt förekommande bland personer med demenssjukdom. Vid fortskridande demenssjukdom utvecklas fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar som medför ökade svårigheter till att äta vilket förvärras vid övergång till svårare stadie av sjukdomen. Problem: Individer med demenssjukdom löper större risk för försämrad fysisk-, och psykisk hälsa då sjukdomen medför funktionsnedsättningar som påverkar individens upplevelse av måltidssituationen. Syfte: Syftet är att översiktligt beskriva hur måltidssituationen kan inverka på hälsa och välbefinnande för personer med demenssjukdom. Metod: Allmän litteraturöversikt där 12 vetenskapliga artiklar med både kvalitativ, - kvantitativ och mixad ansats ingår i analysen. Resultat: Personer med demenssjukdom uppvisar olika funktionshinder vid måltider och kan påverkas av olika faktorer i måltidsmiljön. I resultatet kommer följande kategorier: Sensoriska intryck i måltidsmiljön, Sociala interaktioner i måltidsmiljön och Självständighet i måltidsmiljön. Hemlika miljöer, sensoriska stimuli och skräddarsytt stöd främjande av relationsskapandet, självständigheten samt ökat matintaget för personer med demenssjukdom. Slutsats: Genom stimulering av sinnen, reducering av distraktioner, positiva bemötanden-, och yttranden samt en skräddarsydd måltidsmiljö med hemlika inslag ökade maten och vätskeintaget för personer med demenssjukdom som är av betydelse för hälsan, välbefinnande och god livskvalitet. Sociala interaktioner i måltidsmiljön och Självständighet i måltidsmiljö. Hemlika miljöer, sensoriska stimuli och skräddarsytt stöd främjande av relationsskapandet, självständigheten samt ökat matintaget för personer med demenssjukdom. Slutsats: Genom stimulering av sinnen, reducering av distraktioner, positiva bemötanden-, och yttranden samt en skräddarsydd måltidsmiljö med hemlika inslag ökade maten och vätskeintaget för personer med demenssjukdom som är av betydelse för hälsan, välbefinnande och god livskvalitet. Sociala interaktioner i måltidsmiljön och Självständighet i måltidsmiljö. Hemlika miljöer, sensoriska stimuli och skräddarsytt stöd främjande av relationsskapandet, självständigheten samt ökat matintaget för personer med demenssjukdom. Slutsats: Genom stimulering av sinnen, reducering av distraktioner, positiva bemötanden-, och yttranden samt en skräddarsydd måltidsmiljö med hemlika inslag ökade maten och vätskeintaget för personer med demenssjukdom som är av betydelse för hälsan, välbefinnande och god livskvalitet. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)