Jag ser en banan i gardinen

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Mat har betydelse för barns hälsa ur kortsiktigt så väl som långsiktigt perspektiv. Förskolan är en betydelsefull arena i arbetet att främja god hälsa i tidig ålder. I förskolans läroplan poäng-teras att varje barn ska kunna utveckla sin förståelse för hälsa och välbefinnande genom aktiv delaktighet i frågor som påverkar deras vardag. Däremot saknas association till hälsans rela-tion till mat och matvanor. Detta motiverar vidare studier om hur förskolebarn kan erbjudas möjligheter till delaktighet i situationer med hälsosamma matvanor. Syftet med studien är att illustrera om och hur delaktighet kan uppstå kring mat och hälsosamma matvanor hos försko-lebarn vid användandet av pedagogiska verktyg. Som metod användes observerade fokus-grupper med anpassade pedagogiska verktyg om mat. Studiens teoretiska utgångspunkt är in-spirerad av Ulf Jansons teori om delaktighetsbegreppet som vidareutvecklats i relation till för-skolebarn av Eva Melin. Insamlad data analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. Studi-ens huvudresultat belyser att de fyra aspekter av delaktighet, som användes i studien, visades bland förskolebarnen i de pedagogiska aktiviteterna kring mat. Slutligen tolkades detta i tre teman: 1) Nyfikenhet bidrar till att barn delar med sig av kunskap om mat, 2) Fantasi tar stor plats i barns interaktion med mat, samt 3) Vuxna har en betydande roll för barns delaktighet kring mat. Slutsatsen av studien är att hälsa genom hälsosamma matvanor bland barn kan främjas genom att pedagogiska verktyg skapar delaktighet kring detta. De pedagogiska verk-tygen kan dessutom erbjuda många relevanta och intressanta vägar till delaktighet om mat och hälsosamma matvanor genom barnens egna kunskaper, fantasi och vuxnas vägledning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)