"Hållbarhet är ju någonting som borde genomsyra allt vi gör" : Om kostchefers syn på implementeringen av olika hållbarhetsaspekter i kommunala måltidsverksamheter

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Frida Sandberg; Daniella Simonsson; [2017]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: Kostchefer har, i sin roll som ansvariga för offentliga måltidsverksamheter, stor möjlighet att påverka hållbarhetsarbetet på samhällsnivå. Arbetet för att uppnå hållbarhet inom måltidsverksamheter verkar vara komplext och dedikerade aktörer kan vara avgörande för om arbetet ska lyckas.  Syfte: Syftet är att studera hur kostchefer i kommunala måltidsverksamheter ser på arbetet med att implementera olika hållbarhetsaspekter i verksamheten. Metod: Sex semistrukturerade intervjuer genomfördes med kostchefer. För att analysera materialet genomfördes sedan en tematisk analys. Resultat: Många kostchefer upplever en stor komplexitet kring hållbarhetsfrågor och en brist på tydliga hållbarhetsmål. I kostchefernas arbete finns en konflikt mellan frihet och ansvar.  Friheten gällande hållbarhetsarbetet och hur det ska implementeras är stor och hur mycket ansvar kostcheferna lägger på sig själva i detta arbete är valfritt. Majoriteten av kostcheferna erfar att ett personligt engagemang kan skapa goda förutsättningar för implementeringen av hållbarhetsarbetet i verksamheterna. I implementeringsarbetet berättar kostcheferna att de arbetar med olika uppdrag, vilka kan handla om att utforma genomarbetade underlag till politiker inför beslutsfattande, skapa en teamkänsla bland personalen eller att lära ut hållbara matvanor till matgästerna. Att arbeta kommunikativt gentemot aktörerna i måltidsverksamheten är något som de flesta av kostcheferna framhåller som mycket viktigt för implementeringsprocessen. Slutsats: Komplexiteten som ses på området leder till att kostchefer många gånger upplever arbetet med hållbarhet och dess implementering som svårt. För en lyckad implementeringsprocess tycks ett personligt engagemang från kostchefens sida vara viktigt samtidigt som de olika aktörerna i verksamheten behöver vara med på tåget.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)