Produktutveckling av kompletterande funktioner till köket : med en yngre målgrupps behov i fokus

Detta är en M1-uppsats från Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

Författare: Julia Rehnberg; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Denna rapport behandlar examensarbete för kursen Examensarbete för högskoleingenjörsexamen i innovationsteknik och design, MSGC12 och innefattar 22,5hp. Kursen ingår inom fakulteten hälsa, natur- och teknikvetenskap. Examensrapporten är skriven av Julia Rehnberg som är student på Karlstads universitet. Handledare för projektet var Monica Jakobsson och examinator Leo de Vin, anställda på Universitetet.   Uppdragsgivaren HärjedalsKök är ett svenskt företag som riktar sig mot köksdesign. Deras arbetsområde kretsar kring att kunna ge den eventuella kunden gratis rådgivning gällande design och funktion genom att göra hembesök. Detta utförs i kombination med en måttsättning av köket. Att kunna behålla delar av den befintliga köksstommen genom att komplettera med måttanpassade luckor och lådfronter är både ekonomiskt, klimatsmart och tidssparande. Om kunden sedan beslutar sig för att köpa nytt kök av HärjedalsKök får den hjälp med monteringen av det.   HärjedalsKök önskar nu kunna bredda sin kundkrets ytterligare och vill utreda vad en yngre målgrupp önskar i framtidens kök.   Uppdraget kom därför att bestå av en granskning av vad målgruppen vill se i ”morgondagens kök”. Inledningsvis gjordes en efterforskning om vad som upplevs problematiskt i dagens kök och därefter tillämpades olika kreativitetsmetoder för att generera innovativa idéer som löser dessa problem. En förstudie genomfördes, innehållande bland annat intervjuer och observationer av köksanvändare, en litteraturstudie bestående av allmän fakta kring kök och dess standarder samt väsentlig ergonomi. Även en trendspaning gjordes för att kunna kartlägga önskemål kring morgondagens kök. Detta genom att tolka kommande trender och analysera framtida marknad för kök. Men även för att belysa vad målgruppens behov i köket är och sedan kunna presentera lösningar för behoven utifrån förslag på idéer.   Projektets föregående faser resulterade i tre koncept. En av lösningarna är en utveckling av lådor som förenklar förvaringen av kastruller och dess lock. En lösning gör det lättare för användare att hantera recept i köket. Tredje konceptet gör det lättare och mer ergonomiskt att hantera sina sopor. Sistnämnda lösning underlättar även vid arbete med fler personer delaktiga. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)