Skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan

Detta är en Magister-uppsats från Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

Sammanfattning: Ohälsosamma matvanor har visat sig påverka skolprestationer och bidra till läs- och skrivsvå- righeter hos barn och ungdomar. Det bidrar också till en rad olika folksjukdomar som visas först i vuxen ålder. Med hjälp av sin kompetens i folkhälsa kan skolsköterskan ge elever kun- skaper om levnadsvanor och faktorer som främjar en god hälsa. Syftet med studien var att be- skriva skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan samt visa på möjligheter och begränsningar i arbetet. Studien genomfördes med en kvalitativ metod och totalt intervjuades sju skolsköterskor. Resultatet visar att skolsköterskor främst arbetar med elevers matvanor genom hälsosamtal och de betonade att arbetet bör fokuseras på famil- jen som helhet. En av de största utmaningarna med arbetet med att främja elevernas goda matvanor va att bemöta föräldrarna då man som skolsköterska uppmärksammat en risk för barnets hälsa. Skolsköterskorna kände en begränsning i sin arbetstid då det upplevdes som svårt att hinna med arbetet med att främja elevernas goda matvanor så som de skulle önska. Av detta resultat drar författarna slutsatsen att möjligheterna till skolsköterskans arbete med att främja barns goda matvanor är beroende av arbetstiden och den relation som skapas med familjen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)