Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Feta kontra magra mejeriprodukter vid primärprevention av hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel. Författare: Josefine Lindqvist, Mathilde Ohlin, Robin Järnmark Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-04-09 Bakgrund Forskning tyder på att mejeriprodukter tycks ha en skyddande inverkan på insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom oavsett fetthalt. Paradoxalt nog förordar idag de flesta näringsrekommendationer ett utbyte av feta mejeriprodukter mot magra. Syfte Syftet är att undersöka om skillnader i fetthalt hos mejeriprodukter har betydelse för insjuknandet i hjärt- kärlsjukdom. Med avseende på riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom granskas utfallsmåtten hypertoni, dyslipidemi och viktuppgång. Sökväg Sökning gjordes i databaserna Medline (23/1-14) och Scopus (6/2-14). Urvalskriterier Begränsningar: Humanstudier, vuxna > 18 år, RCT och engelska. Datainsamling och analys Två RCT-studier inkluderades. Granskning av dessa utfördes med SBUs granskningsmall för enskilda studier samt GRADE för sammanvägning av evidensen för utfallsmåtten. Resultat I den ena studien studerades blodlipider (n=12 deltagare) och i den andra studien studerades blodtryck och vikt (n=43 deltagare). I båda studier ingick en normalviktig, normotensiv studiegrupp. Ingen signifikant skillnad kunde utläsas gällande blodtryck eller blodlipider, däremot sågs en signifikant viktökning (+1.2 kg) vid intag av feta mejeriprodukter jämfört med magra. Resultatet av granskningen visar dock på ett otillräckligt vetenskapligt underlag för samtliga tre utfallsmått och några slutsatser om mejeriprodukters fetthalts betydelse för insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom kan därför inte dras. Slutsats Sammantaget saknas vetenskapligt underlag från randomiserade kontrollerade studier för att avgöra om feta och magra mejeriprodukter skiljer sig åt avseende riskfaktorer för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom (mycket låg evidensstyrka +). Mer forskning behövs således för att avgöra om det går att ifrågasätta en aktiv rekommendation av magra mejeriprodukter framför feta till en normalviktig, normotensiv befolkning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)