Sökning: "lipid profile"

Visar resultat 1 - 5 av 19 uppsatser innehållade orden lipid profile.

  1. 1. Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Vendela Welander; Viktoria Morell; [2024-02-09]
    Nyckelord :Lipids; LDL; HDL; total cholesterol; triglycerides; blueberries; anthocyanins; Lipider; totalkolesterol; triglycerider; blåbär; antocyanin;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. LÄS MER

  2. 2. Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Paulina Lindman; Julia Nordqvist; [2022-06-21]
    Nyckelord :Blodfetter; lipidprofil; HDL-C; LDL-C; totalkolesterol; kardiovaskulär sjukdom; cheonggukjang; doenjang; fermenterad soja; fermented soy; cardiovascular disease; total cholesterol; lipid profile; Blood lipids;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. LÄS MER

  3. 3. Fettsyror i öl : Kvalitativ analys av fettsyreprofiler ur bryggningsprocessen vid Åbro Bryggeri

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Mikael Subhi Aboode; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Beer is a fermented alcoholic beverage that spans back to over 5000 years years ago and is consumed all over the world. Beer is usually made from malted barley but it can also be made from different cereals and starches. Beer contains both saturated and unsaturated fatty acids (FA) which are derived from the malt that is used. LÄS MER

  4. 4. Characterization and optimization of Rhodosporidium toruloides for production of lipids

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Niharika Singh; [2021]
    Nyckelord :chemical engineering; oily yeasts; lipids; nitrogen limitation; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Oleaginous microorganisms provide an opportunity to produce oils without the use of arable land for cultivation of oil-containing plants. Oleaginous microorganisms are also capable of storing products of pharmaceutical interest alongside storing polymers, which could open new opportunities in the bioplastic industry. LÄS MER

  5. 5. Lipid content and profile of Rhodotorula toruloides during fermentation

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Khairul Kibria; [2021]
    Nyckelord :Rhodotorula toruloides; fatty acids; lipid class; triglycerides; phospholipid; gas chromatography;

    Sammanfattning : Oleaginous yeast such as Rhodotorula toruloides is a promising organism for production of lipids from lignocellulosic substrates. Microbial lipids have potential applications in energy, food, feed and pharmaceutical industry, because most of the lipids are triglycerides with long chain fatty acids that are comparable to typical vegetable oils and can be obtained without arable land requirement. LÄS MER