Sökning: "anthocyanins"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet anthocyanins.

  1. 1. Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Vendela Welander; Viktoria Morell; [2024-02-09]
    Nyckelord :Lipids; LDL; HDL; total cholesterol; triglycerides; blueberries; anthocyanins; Lipider; totalkolesterol; triglycerider; blåbär; antocyanin;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. LÄS MER

  2. 2. Har blåbär en effekt på HDL och LDL? En systematisk översikt bland vuxna med metabola syndromet

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Matilda Kinberg; Moa Witte; [2024-02-09]
    Nyckelord :Blueberries; anthocyanins; LDL; HDL; metabolic syndrome; Blåbär; antocyaniner; metabola syndromet;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att undersöka evidensen för om intag av blåbär har en effekt på blodlipider mätt som HDL och LDL hos vuxna med metabola syndromet. Metod: Litteratursökningar genomfördes i databaserna Scopus och PubMed den 23 mars 2023. Sökningen baserades på tre stycken block. LÄS MER

  3. 3. Söta svarta vinbär - Kartläggning av kvalitetsegenskaper med fokus på antocyaniner

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Anna Lundberg; [2023]
    Nyckelord :HPLC; titrerbar syra; BRIX; upplevd sötma; öslig torrsubstans; hälsoaspekter; Ribes nigrum;

    Sammanfattning : Svarta vinbär, Ribes nigrum, är ett bär med lång historia i Sverige och har många kvalitativa egenskaper inte minst hur ett hälsoperspektiv. Dock faller inte detta bär alla i smaken på grund av dess sura smak, därför har förädling med fokus på att få fram en sötare smak utförts vid SLU. LÄS MER

  4. 4. Bära eller brista? En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos friska vuxna

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Maria Larsson; Torsten Sällström; [2021-08-06]
    Nyckelord :Aronia; polyfenoler; antocyaniner; kardiovaskulär sjukdom; blodtryck; SBT; DBT; Chokeberries; polyphenols; anthocyanins; cardiovascular disease; hypertension; SBP; DBP;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Bära eller brista – En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos väsentligen friska vuxna Författare: Maria Larsson & Torsten Sällström Handledare: Klara Sjögren Examinator: Sofia Klingberg Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-26 Bakgrund: Hjärt- kärlsjukdom är den främsta orsaken till förtida död i Sverige. Högt blodtryck är den enskilt viktigaste bakomliggande riskfaktorn. LÄS MER

  5. 5. Light stability of purple corn anthocyanins microencapsulated with different wall materials

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Yang Cai; [2018]
    Nyckelord :Anthocyanin; micro-encapsulation; SEM; micro-encapsulation efficiency; HPLC; degrading rate; food technology; livsmedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Anthocyanin, a subgroup of flavonoids, is one of the most extensively distributed plant-based components (Pedreschi R,2007). What impedes a broader industrial adoption of anthocyanins is its poor stability. Micro-encapsulation is one of the most popular techniques to protect the anthocyanins from oxidation. LÄS MER