Hoppfulla möten : En kvalitativ studie utifrån personalens uppfattningar av påverkansprocesser i det dagliga mötet med ensamkommande flyktingbarn på ett HVB-hem.

Detta är en Kandidat-uppsats från Mittuniversitetet/Avdelningen för utbildningsvetenskap; Mittuniversitetet/Institutionen för utbildningsvetenskap

Författare: Lina Von Euler; Sarah Jansson; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I Sverige sker omhändertagande av ensamkommande barn till stor del på HVB-hem. Under 2015 kom 35 369 ensamkommande barn till Sverige. På institutioner, HVB-hem för ensamkommande barn sker socialpedagogiskt arbete där varje individ skall erhålla omsorg och socialt stöd för att möjliggöra individuell utveckling. Syftet med denna kvalitativa studie har varit att skapa förståelse för, beskriva och medvetandegöra hur personal uppfattar att de motiverar till utveckling i det dagliga mötet med ensamkommande ungdomar på ett HVB-hem i en svensk kommun. Studien har inspirerats av en hermeneutisk ansats där en djupare förståelse för delarna och hur de samverkar, har format en bild av personalens subjektiva uppfattningar gällande faktorer som kan motivera ensamkommande barn till individuell utveckling. Genom halvstrukturerade intervjuer har empiriskt material samlats in för tolkning och analys. Jürgen Habermas och George H. Meads teorier har använts som verktyg för att öka förståelsen för ensamkommande barns förutsättningar för individuell utveckling för att möjliggöra integration. Resultatet i studien påvisar att intervjuad personal har en stor medvetenhet gällande de påverkansprocesser som sker i det dagliga mötet med ensamkommande barn. Olika aspekter på relationsskapande som i resultatet framstår som viktiga för att möjliggöra och motivera ensamkommande barn till utveckling och delaktighet stämmer väl med presenterad tidigare forskning inom området.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)