Mätningar för ständiga förbättringar : En fallstudie kring produktionsutveckling på en livsmedelsfabrik

Detta är en Master-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: Carl Hölcke; Erik Amberg; [2012]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Detta examensarbete har utförts på livsmedelsföretaget Svenska Smakupplevelser. Företaget möter en ökad efterfrågan och vill därför bättre kunna använda sig av de resurser som finns i produktionen. I och med att företaget är relativt sett ungt har de tidigare inte ägnat sig åt produktivitetshöjande förbättringsarbete i produktionen. Målet för detta arbete har därför varit att skapa goda förutsättningar för Svenska Smakupplevelser att utvecklas till en lärande organisation, genom att utveckla och förbättra produktionssystemet, baserat på insamlad information. Detta mål har delats upp i två delmål, listade nedan. • Att stötta och driva arbetet med att implementera ett mätsystem för övervakning av maskinprestanda och produktivitet och fastställa relevanta och mätbara nyckeltal, för fabrikens största produktionslina. • Att stötta och utbilda anställda på Svenska Smakupplevelser kring hur ett systematiskt förbättringsarbete kan se ut och hur insamlade data kan användas i förbättringsarbete. Som en del av arbetet har vi gjort en litteraturstudie med syfte att upprätta en teoretisk referensram. I litteraturstudien behandlas ämnen och koncept inom produktionsutveckling såsom Lean produktion, Total Productive Maintenance och organisationsförändringar. Vi har även genomfört tre referensbesök. För att uppnå målet med arbetet har vi skapat en modell med fokus på tre delar:utbildning, statistikinsamling och förbättringsgrupp. • Vi har genomfört en utbildning med personalen på Svenska Smakupplevelser för att ge en grundläggande förståelse för Lean produktion och hur de kan arbeta med ständiga förbättringar. • Vi har initierat statistikinsamling i produktionen. Detta görs för att få en bättre kontroll på produktionssystemet, det vill säga för att kunna se hur produktiva maskinerna i produktionen är och på så sätt identifiera problemområden. • Vi har skapat en förbättringsgrupp där dessa problemområden kan diskuteras för att upptäcka bakomliggande faktorer samt för att komma på och initiera förbättringsåtgärder. Resultaten av vårt arbete visar bland annat på att utbildningens utformning var framgångsrik för att ge personalen en ökad förståelse, att relevanta nyckeltal tagits fram för produktionen, och att förbättringsgruppen har lett till flera beslut om förbättringsåtgärder för att höja produktiviteten i produktionen. Under våren har vi satt igång en förändringsprocess på Svenska Smakupplevelser för att få dem att komma igång i arbetet med ständiga förbättringar. Vi har också gett dem goda förutsättningar för att kunna fortsätta och vidareutveckla det här arbetet. Det är nu upp till dem själva att ansvara för att förbättringsarbetet lever vidare. Utifrån det arbete som utförts inom ramen för denna rapport kan vi konstatera att den tredelade modell som vi grundat vårt tillvägagångssätt på har haft en positiv inverkan på Svenska Smakupplevelsers förbättringsarbete. Vi tror därför att denna modell skulle kunna fungera även för andra mindre produktionsföretag som önskar arbeta med ständiga förbättringar och vill att mätningar ska spela en central roll.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)