Äldre personers kunskapsbehov kring kost

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Tove Jellerbo; Isabella Tielman; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. Syfte: Syftet med denna studie är att utforska hur äldre personer som besöker en kommunal verksamhet i Mellansverige upplever sitt behov av kunskap och tillämpar befintlig kunskap kring kost i samband med åldrande, samt att undersöka hur äldre förvärvar och värderar information kring kost. Metod: I studien har en kvalitativ metod tillämpats i form av semistrukturerade intervjuer. Totalt intervjuades sex personer över 65 år som besökte en kommunal verksamhet i Mellansverige. Därefter analyserades intervjuerna genom en tematisk analys. Resultat: Två huvudteman identifierades; Behov och inhämtning av kunskap och utmaningar för kost- och livsstilsförändring. Deltagarna var generellt nöjda med sin nuvarande kunskap. De önskade endast mer kostinformation i samband med sjukdom. Dessutom hade de svårt att specificera källorna till sin befintliga kunskap och sökte inte aktivt efter ny information. Deltagarna stötte samtidigt på flera hinder när det gällde att genomföra kost och livsstilsförändringar, till exempel fanns ett ointresse att förändra sina matvanor. Slutsats: Deltagarna upplevde ett varierande behov av kunskap kring kost, där vissa redan ansåg sig ha god kunskap, men upplevde ändå sviktande motivation när det gällde att genomföra kostförändringar. Detta understryker behovet av en bredare strategi än enbart kostinformation för att äldre ska lyckas med livsstilsförändringar. Mer forskning behövs även för att undersöka vilka källor äldre personer använder sig av och litar på. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)