Sökning: "födoämnesallergi"

Visar resultat 1 - 5 av 28 uppsatser innehållade ordet födoämnesallergi.

  1. 1. Upplevelser och förutsättningar kring att skapa en inkluderande undervisningsmiljö för elever med födoämnesallergi : En kvalitativ intervjustudie med lärare i hem- och konsumentkunskap.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Annelie Nord; Camilla Ekström; [2022]
    Nyckelord :Födoämnesallergi; inkludering; fortbildning; upplevelser; tid;

    Sammanfattning : Födoämnesallergin i samhället ökar och det sker i en alarmerande hastighet. Samtidigt har mängden allvarliga reaktioner som sker till följd av födoämnesallergin fördubblats. En av anledningarna som framkommer är att maten inte alltid är säker. Vissa människor kan reagera på ämnen som finns i maten. LÄS MER

  2. 2. Födoämnesallergi hos barn : -en litteraturstudie baserad på föräldrars upplevelser

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Frida Hammarhag Kihlman; [2022]
    Nyckelord :Födoämnesallergi; Upplevelser; Föräldrar; Barn; Kvalitativ studie; Familjefokuserad omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund: Många barn utvecklar födoämnesallergi, vilket tenderar att öka globalt. Födoämnesallergi räknas som en funktionsnedsättning med ökad risk för negativa fysiska och psykiska symptom som följd. Föräldrar till barn med födoämnesallergi utsätts för ökad press i det dagliga livet för att säkerställa att barnet är tryggt. LÄS MER

  3. 3. En kartläggning av kännedom och kunskap gällande allergener på pizzerior i Kristianstads kommun

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ali Fakhro; [2022]
    Nyckelord :Allergener; matallergi; pizzeria; Kristianstad; rutiner;

    Sammanfattning : Allergener är ämnen som orsakar matallergi, även kallat födoämnesallergi. Denna typ av allergi kan orsaka allvarliga symptom, varav det allvarligaste är anafylaktisk chock som kan leda till allvarliga konsekvenser. Det finns lagstiftning som klargör hur informationen till konsumenterna ska se ut. LÄS MER

  4. 4. Hur ser matkonsumtionen ut för barn i åldrarna 6-8 år i skolan och på fritidsverksamheten? : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Mellgren; Emma Holmborn; [2022]
    Nyckelord :mat; skola; matkonsumtion; barn; 6-8 år; enkät; fritidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Resultatet från Riksmaten – Barn 2003 konstaterade att barn i Sverige äter för mycket mättat fett, samt söta och salta livsmedel. Skolan är en plats som möjliggör tidig grundläggning av hälsosamma matvanor. Att tidigt i livet ha möjlighet att etablera hälsosamma matvanor kan påverka framtida livsmedelsval. LÄS MER

  5. 5. Tonåringar och unga vuxnas upplevelser av att leva med födoämnesallergi

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Med-Vårdvetenskap

    Författare :Amanda Eriksson; Cecilia Larsson Schmidt; [2020]
    Nyckelord :Födoämnesallergi; tonåringar; unga vuxna; upplevelser.;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Förekomsten av födoämnesallergi ökar och det finns ännu ingen medicinsk behandling som botar födoämnesallergi och en allergisk reaktion kan handla om liv eller död. Födoämnesallergi finns över hela världen och de vanligaste allergierna är mot mjölk, ägg och jordnötter. LÄS MER