Sökning: "nutritional therapy"

Visar resultat 1 - 5 av 21 uppsatser innehållade orden nutritional therapy.

  1. 1. Sväljfunktion och nutritionsstatus efter strålbehandlad tonsillcancer : En långtidsuppföljning

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Logopedi

    Författare :Elina Landgren; [2024]
    Nyckelord :Tonsillcancer; dysfagi; Kemo Radiologisk behandling;

    Sammanfattning : Årligen drabbas cirka 1600 personer i Sverige av cancer i huvud och halsområdet. Cancer i orofarynx har den snabbaste ökning av de olika huvud- och halscancerformerna vidare är tonsillcancer den vanligaste formen av orofaryngeal cancer. LÄS MER

  2. 2. Nutritionen har betydelse för förebyggande av svårläkta sår ochsårläkning!

    Magister-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

    Författare :Linda Sörensson; [2023]
    Nyckelord :Ulcer; wound; nutrition assessment; nutrition therapy; nutrition; nursing care; ethics; home care.;

    Sammanfattning : De patienter som främst drabbas av svårläkta sår är ur den äldre befolkningen vilket är den del av befolkningen som kommer att öka mest inom de närmsta decennierna. Forskning har visat att malnutrition har en stor betydelse när det gäller uppkomst och läkningsprocess av svårläkta sår. LÄS MER

  3. 3. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  4. 4. Sväljsvårigheter hos patienter som vårdas på sjukhus till följd av covid-19 : En retrospektiv journalgranskning

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Blom Johansson: Logopedi

    Författare :My Egersjö; Bea Grönlund; [2021]
    Nyckelord :SARS-CoV-2; COVID-19; dysphagia; swallowing; swallowing difficulties; Functional Oral Intake Scale; SARS-CoV-2; covid-19; dysfagi; sväljförmåga; sväljsvårigheter; Functional Oral Intake Scale;

    Sammanfattning : Coronavirus disease 2019 (covid-19) är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av viruset severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Sedan sjukdomens utbrott i december 2019 har viruset spridits globalt och infekterat fler än 270 miljoner människor världen över. LÄS MER

  5. 5. eHälsa som stöd för att förbättra kostvanor hos patienter med hypertoni : En digital interventionsstudie med DASH-kost

    Master-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för medicin och optometri (MEO)

    Författare :Elinor Medhammar; [2021]
    Nyckelord :Hypertension; DASH-diet; nutrition; ehealth; telemedicine; home blood pressure monitoring.; Hypertoni; DASH-kost; nutrition; eHälsa; Telemedicin; hemblodtrycksmätning.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) är en väletablerad icke-farmakologisk behandling vid hypertoni men används sällan inom traditionell hälso-och sjukvård på grund av tids- och resursbrist. Digitala metoder kan vara bättre lämpade för att ge långsiktigt stöd. LÄS MER