Fiskkonsumtion under och efter graviditet : En kvantitativ enkätstudie

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Författare: Elsa Christenson; Frida Berg; [2023]

Nyckelord: Fiskkonsumtion; graviditet; kostråd;

Sammanfattning: SAMMANFATTNING Bakgrund Graviditeten är en period då många kvinnor lägger till, undviker eller begränsar vissa livsmedel. Fiskkonsumtion under graviditet har många hälsofördelar både för fostret och för mamman. Trots detta tenderar kvinnor att minska sin fiskkonsumtion under graviditeten. Om fiskkonsumtionen minskar eller utesluts under graviditet och därefter inte återinförs efter att barnet fötts skulle det kunna påverka näringsintaget både hos kvinnan och barnet.  Syfte Syftet med studien var att undersöka fiskkonsumtionen hos kvinnor under och efter graviditet i förhållande till Livsmedelsverkets rekommendationer. Metod Studien pågick under hösten 2022 och genomfördes via en webbenkät. Enkäten publicerades på Facebook för att nå ut till kvinnor som fött barn de senaste två åren. Insamlade data analyserades i statistikprogrammet IBM SPSS Statistics, version 28.0. Chi-två test användes som statistisk analysmetod. Resultat Totalt svarade 82 respondenter på enkäten. Flest respondenter hade en månadsvis fiskkonsumtion under graviditeten. Av de som åt fisk varje vecka var det en respondent som åt fisk fler än två gånger i veckan. Efter graviditeten svarade 57 respondenter att fiskkonsumtionen såg likadan ut som under graviditeten. Även för familjen svarade de flesta att fiskkonsumtionen såg likadan ut. Det var 49 respondenter som mottagit kostråd gällande fiskkonsumtion från sjukvården medan 25 respondenter inte mottagit kostråd. Nöjdheten kring de kostråd respondenterna mottagit var förhållandevis hög. Slutsats I förhållande till Livsmedelsverkets rekommendationer om en fiskkonsumtion på 2–3 gånger i veckan var konsumtionen bland kvinnorna i denna studie, både under och efter graviditet, låg. Svårigheter med att öka fiskkonsumtionen innebär att större fokus bör riktas mot alternativa källor till omega-3 och andra näringsämnen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)