Bortom plast: En utveckling av hållbara engångsbestick - med fokus på användarupplevelse, funktionalitet och sinnenas påverkan

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Industridesign

Sammanfattning: I detta examensarbete har jag genomfört en designprocess och utvecklat en konceptserie hållbara engångsbestick som ger användaren en förhöjd sinnlig matupplevelse. Tidigare har majoriteten av alla engångsbestick varit tillverkade i plast, vilket vi vet är skadligt för miljön. EU har därför infört ett plastdirektiv (Naturvårdsverket, 2022) som förbjuder vissa engångsartiklar i plast för att minska utsläpp, nedskräpning och mikroplaster i naturen. Efter det har en ny marknad skapats där nya mer hållbara bestick tar plats. Dessa produkter saknar förståelse för de krav användarna har, och fokuserar endast på miljövänliga egenskaper. Ätverktyg har följt människans utveckling genom historien (Scott, 2018) och nu behöver de också följa med oss in i en mer hållbar värld. De nya alternativen som ska ersätta plasten har bland annat en sträv och vass yta, instabil konstruktion samt ett formspråk som inte stämmer överens med användarnas preferenser eller det dom är vana vid. Detta har resulterat i en lucka på marknaden. Genom att studera material, barriärer, estetik, ergonomi och användarens upplevelse av dessa bestick har jag kunnat fortsätta utvecklingen av engångsbestick, så att de också kan generera en god matupplevelse utöver dess miljövänliga egenskaper. I projektet har jag utgått ifrån Holmens biobaserade material Inverform, en kartong av flerskiktade färsk- fiber från hållbart skötta skogar. Med hjälp av RISE har jag undersökt materialets egenskaper, genomfört sensoriska tester, formstudier och olika produktionstekniker för att skapa bestick som tar vara på materialets egenskaper för att tillfredsställa användarna. Resultatet är en serie bestick vars formspråk påminner om traditionella bestick av metall, med en konstruktion som ger stablilitet och funktionalitet utifrån materialets attribut. Med hjälp av biobaserade barriärer blandade med naturliga färgämnen kan dessa bestick lämpa sig i flera olika sammanhang, och erbjuder användarna en förhöjd sensorisk matupplevelse med hållbara medel.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)