"Precis som vi behöver myrorna mat varje dag för att må bra" : En undersökning av förskolepedagogers arbete med pedagogisk måltid

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Anna Klamfelt; Teréz Wejdemar; [2015]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: De flesta barn i Sverige går i förskola och intar där flera måltider mat under dagen. Livsmedelsverket har därför tagit fram råd som stöd för hur måltiden ska gå till i förskolan. Bland annat skriver de om pedagogiska måltider som går ut på att förskolepedagogerna ska skapa en trevlig stund, vara en god förebild för matvanor samt lära barnen om bordsskick. Tidigare forskning har visat att för att främja barns matvanor på bästa sätt så bör den vuxna i måltidssituationen erbjuda barnet mat och vara en förebild som barnet kan imitera men det är barnet som bör bestämma vad och hur mycket hen ska äta. Syfte: Att undersöka förskolepedagogers uppfattning om och agerande vid pedagogisk måltid. Metod och Material: Data samlades in genom kvalitativa intervjuer och observationer av förskolepedagoger. För att tolka data användes tematisk analys. Insamlingen skedde på två förskolor i förortsområden till Stockholm. Totalt fyra förskolepedagoger medverkade. Resultat: I resultatet fanns det fyra teman: Delaktighet och gemenskap, Självständighet, Normer och regler och Lägga grund för matvanor. Resultatet visade att förskolepedagogerna hade en tydlig uppfattning om vad de ville uppnå och vad som förväntades av dem under en pedagogisk måltid. De fokuserade främst på att skapa en lugn och trevlig stund. Diskussion: Den del som inte stämde överens med pedagogisk måltid var att pedagogerna inte i full utsträckning åt samma mat som barnen vilket medförde att barnen inte kunde imitera pedagogernas matvanor. Slutsats: Förskolepedagogerna i uppsatsen agerade i linje med litteraturen om pedagogisk måltid.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)