Sökning: "Phytate"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet Phytate.

  1. 1. Fermentation and germination of pearl millet and cowpea : a review of nutritional quality, antinutritionalcompounds and functional properties

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Stina Gustavsson; Sofia Jacobsson; [2020]
    Nyckelord :pearl millet; cowpea; fermentation; germination; chemical composition; antinutritional compounds; functional properties;

    Sammanfattning : Undernutrition is responsible for 45% of deaths of children under the age of 5 in low- and middle-income countries, where pearl millet (Pennisetum glaucum) is one of the staple cereals. Despite of pearl millets favorable chemical composition, challenges still lie in the utilization of them due to the presence of antinutritional compounds (ANCs). LÄS MER

  2. 2. Soaking and fermentation of Lupin seeds to improve their nutritional properties

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Luut Hermans; [2020]
    Nyckelord :Lupin; Fermentation; Soaking; Dehulling; Phytate; Phenols; Total phenolic content; Protein; Food technology; Livsmedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Lupin seeds contain like many other grains and legumes the mineral inhibitor phytate. The presence of this anti-nutrient decreases the bioavailability of minerals such as zinc and iron. LÄS MER

  3. 3. Fytinsyra som flamskyddsmedel på bomull och polyester

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Kemiteknik

    Författare :Sara Kjellin; [2018]
    Nyckelord :fire retardant; phytate; phytic acid; Fytinsyra; flamskyddsmedel; bomull; polyester; natriumfytat; kalciumfytat; ammoniakfytat;

    Sammanfattning : Idag finns det flera hundra flamskyddsmedel på marknaden där en del är hälso- och miljöfarliga. Fytinsyra är en naturlig produkt från växtriket som är miljövänlig och icke-toxisk. Fytinsyra består till stor del av fosfor vilket gör att potential finns för ett grönt flamskyddsmedel vilket ska undersökas. LÄS MER

  4. 4. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER

  5. 5. Fermenteringens inverkan på fytathalten i fullkornssurdeg

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Petra Johansson; [2017]
    Nyckelord :Phytate; Phytase; Wheat; Bread; Minerals; Fytat; Fytas; Vete; Bröd; Mineraler.;

    Sammanfattning : Inledning: Surdegsbrödet kom till Centraleuropa för cirka 5000 år sedan och har traditionellt sett bakats på fullkornsmjöl. Under 1900-talets gång har bröd bakat på bagerijäst och siktat mjöl kommit att dominera marknaden, men intresset för traditionella fermenteringsmetoder och fullkornsmjöl har på senare tid ökat. LÄS MER