Sötsaker i förskolan : En intervjuundersökning om föräldrars syn på mat och sötsaker i förskolan

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier

Sammanfattning: Detta är en studie om föräldrars tankar om maten som serveras barnen i förskolan samt vilka åsikter de har om förekomsten av sötsaker och sötade produkter. Data har samlats in genom kvalitativa intervjuer med sex föräldrar till barn från två olika förskolor i en kommun. Tre föräldrar på varje förskola fick svara på frågor om deras tankar om maten på förskolan och vad de har för inställning till att det serveras sötsaker på förskolan.           Flera undersökningar visar att socker inte är bra ur hälsosynpunkt. Sötsaker är en bidragande orsak till flera ohälsosamma tillstånd och sjukdomar. De flesta av föräldrarna var eniga om att det var bra att erbjudandet av sötsaker i förskolan minskat. De tyckte även att det är bra att söta produkter såsom soppor, kräm och yoghurt bytts ut mot nyttigare alternativ. Det var däremot ingen av de intervjuade föräldrarna som såg det som något problem med att barnen fick sötsaker i form av glass eller liknande någon enstaka gång vid speciella tillfällen.           Då förskolebarn äter flera av sina måltider i förskolan finns det också goda förutsättningar att ge barnen goda grunder för att äta hälsosam mat. På båda förskolorna som undersökningen genomfördes på var det bra variation på maträtter. Man serverade bland annat vegetarisk mat en dag i veckan och på den ena förskolan fick barnen många grönskaskalternativ varje dag.           Utifrån resultatet som framkommit i denna undersökning kan man fundera på om det skulle vara en god idé att bjuda in kökspersonal oftare till föräldramöten. Det skulle ge föräldrar möjlighet att få information och ge sina synpunkter direkt till berörda personer. Detta skulle kunna ge föräldrarna en större inblick i maten som serveras för barnen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)