Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikel Författare: Emma Albinsson och Jessica Nyström Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-05-22 Bakgrund: Den vanligaste dödsorsaken globalt och nationellt är till följd av kardiovaskulär sjukdom (KVS). Högt LDL-kolesterol kan bidra till utvecklingen av KVS. Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 kan ett utbyte av mättat mot omättade fetter sänka LDLkolesterolet. Valnötter är rika på omättade fetter, men innehåller även andra komponenter som kan motverka utvecklingen av KVS. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att utvärdera evidensen för om ett högt LDL-kolesterol kan sänkas genom ett intag av valnötter. Sökväg: Litteratursökningen utfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord och MeSHtermer som användes var bland annat “walnut”, juglandaceae, “LDL” och lipoproteins. Snowballing utfördes för att hitta fler relevanta artiklar. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var RCT på engelska eller svenska, originalartiklar, humanstudier, vuxna individer med LDL-kolesterol >3 mmol/L, intervention med valnötter och rapporterat värde för LDL-kolesterol vid baseline och efter avslutad period. Exklusionskriterierna var korttidsstudier (kortare än tre veckor), studier där deltagarna hade en signifikant viktminskning (p <0,05) samt att interventionen inkluderade valnötter på annat sätt än i sin naturliga form, exempelvis genom valnötsolja eller valnötsextrakt i kapslar. Datainsamling och analys: Tre RCT med crossover-design inkluderades och kvalitetsgranskades enligt SBU:s “Mall för granskning av randomiserade studier”. En av studierna uteslöts på grund av låg-medelhög studiekvalitet. Evidensgraderingen utfördes med Göteborgs universitets mall “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”. Resultat: Båda studierna visade en signifikant sänkning av LDL-kolesterol med ungefär -10% efter interventionsperioderna med valnötter. Slutsats: Det finns hög evidens (++++) för att ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer sänks inom sex veckor genom att äta en valnötsrik kost jämfört med en kost utan valnötter. Nyckelord: Valnötter, LDL, kolesterol, kardiovaskulär sjukdom

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)