Med bara åtta skördar kvar : genomförandet av handlingsplanen ÄT UPPsala län

Detta är en Master-uppsats från SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Sammanfattning: Då den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 inleddes arbetet på länsnivå i Uppsala med att ta fram en regional livsmedelsstrategi. En styrgrupp bildades för att gemensamt arbeta mot de regionalt framtagna målen om ökad livsmedelsproduktion och produktionsvärde till och med 2030. Uppsatsen syftar till att undersöka hur den regionala handlingsplanen för livsmedelsproduktion genomförs med utgångspunkt i ÄT UPPsalas aktiviteter, organisering samt de påverkande implementeringsmekanismerna (o)tydliga mål, målförskjutning och mottagarna. Studien grundar sig på intervjuer gjorda med representanter från ÄT UPPsala läns styrgrupp och länets kommuner. Resultatet visar att handlingsplanen realiseras genom projekt och aktiviteter, där styrgruppen arbetar för att främja samverkan och nätverkande mellan aktörer i länets livsmedelskedja. Vidare visar studien att styrgruppsarbetet resulterat i ett styrgruppsnätverk, där länkarna mellan organisationerna förtätats, informationsflödet går snabbare och tidigare strukturella hål har överbryggats. Informationsflödet från styrgruppen till länets kommuner har fram tills nyligen varit riktade, separata och undermåliga vilket gett upphov till likartade, parallella, satsningar från kommunerna och styrgruppen. (O)tydliga mål, målförskjutning och mottagarna har alla en roll i handlingsplanens implementeringsprocess vilka förändras i takt med sin omvärld. Arbetet visar på hur delar av den nationella livsmedelsstrategin genomförs på regional nivå.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)