Känsla av sammanhang, attityder till hälsosamma matvanor och matvanor : En enkätundersökning bland arbetslösa

Detta är en Kandidat-uppsats från Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

Sammanfattning: Bakgrund: Arbetslöshet kan leda till ohälsa och är en riskfaktor för felnäring. Hälsofrämjande faktorer så som stark känsla av sammanhang och hälsosamma matvanor kan förebygga folksjukdomar och förbättra hälsan. Det är viktigt att identifiera faktorer som kan påverka matvanor för att främja arbetslösas hälsa. Sådant folkhälsoarbete har stöd i de nationella folkhälsopolitiska målen och Agenda 2030. Syfte: Syftet är att undersöka om det finns samband mellan arbetslösas känsla av sammanhang, attityder till hälsosamma matvanor och matvanor. Metod: Studien genomfördes som en kvantitativ tvärsnittstudie genom en webbenkät. Insamlad data behandlades deskriptivt och med korrelationsanalyser i SPSS. Resultat: Resultatet visar att det finns medelstarkt positivt samband på signifikant 0,01-nivå mellan arbetslösas känsla av sammanhang och attityder till hälsosamma matvanor, mellan känsla av sammanhang och matvanor, och mellan attityder till hälsosamma matvanor och matvanor. Slutsats: Studien har identifierat samband som kan användas för att vidareutveckla folkhälsoarbetet med att främja arbetslösas hälsa och givit implikationer för vidare forskning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)