Proteingödsla foderspannmål, lönsamt eller ej?

Detta är en M1-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Tidigare har det bara varit aktuellt att proteingödsla sin brödspannmål, men nu börjar fler och fler intressera sig för att proteingödsla sin foderspannmål. Efter de senaste årens höga pris på den importerade sojan och en längre tid med pressad ekonomi för landets grisbönder har gjort att man har behövt börja tänka i andra banor. Syftet med denna studie var att studera om en kvävegödsling i syfte att höja proteinhalten i foderspannmål är lönsamt. För att komma fram till ett resultat har vi använt oss av linjär programmering. Den linjära programmeringen har räknat ut den lösning man tjänar mest på d.v.s. den billigaste foderblandningen. De fodermedel vi har studerat har varit hög eller normal proteinhalt i korn respektive vete, soja och olika aminosyror i syntetisk form. Genom att ändra priserna på vete, korn och soja så har programmeringen ändrat receptet till det billigaste. Vi har då försökt studera hur olika prisrelationer mellan dessa grödor ändrar i foderstaten, och vi har då även kunnat se om programmeringen har valt vete eller korn med högre eller normal proteinhalt. Vi har då kunnat se om det är lönsamt att proteingödsla sin foderspannmål eller inte. Vi har använt oss av två olika proteinnivåer i spannmålen. I vete har vi angett 9 % proteinhalt som normalnivå. På den proteingödslade veten har vi räknat med en proteinhalt på 10,5%. På kornet har vi räknat med en normalnivå på 8 % proteinhalt, och den proteingödslade har haft en proteinhalt på 9,5 %. Mängden kväve som behövs för att höja vetets proteinhalt med 1,5 procentenheter är 40 kg N och för en lika stor höjning i kornet så krävs det 60 kg N. Maskin- och kvävekostnaden har vi kommit fram till är 6 öre/kg för att proteingödsla veten från 9 % proteinhalt till 10,5 % proteinhalt. Att höja kornet från en proteinhalt på 8 % till 9,5 % kostar 10 öre/kg. Dessa extra kostnader läggs på grundpriset för att få fram priset på det proteingödslade vete eller kornet. Vår slutsats är att prisdifferenserna mellan spannmål och soja spelar stor roll om lönsamheten finns eller inte för att proteingödsla sin spannmål. Med dagens pris på vete (1,13 kr/kg) respektive korn (1,15 kr/kg) med tillägg för den extra proteingödslingen så lönar det sig att proteingödsla sin vete. Vid högre spannmålspriser (vete 1,6 kr/kg, korn 1,45 kr/kg) men samma sojapris som idag (3,60 kr/kg) så är det fortfarande lönsamt att proteingödsla sin spannmål, men är kornet mer än 10 öre/kg billigare så är det mer lönsamt att använda korn med normal proteinhalt istället. Skulle även sojapriset öka i pris (till ca 4 kr/kg) så måste kornet vara minst 16 öre/kg billigare för vara mer lönsamt än vete. Även nu är det korn med normal proteinhalt som är mest lönsamt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)