Har ett intag av krillolja någon effekt på inflammation? En systematisk översiktsartikel om effekten av krillolja på inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att ett tillskott av krillolja har en effekt på inflammation hos vuxna personer. Metod: Litteratursökningen genomfördes i databaserna Scopus och PubMed. Artiklar som inkluderades var randomiserade kontrollerade humanstudier (RCT) utförda på vuxna individer. Interventionsgruppen intog ett tillskott av krillolja och kontrollgruppen ett tillskott av vegetabilisk olja. Utfallsmåttet var C-reaktivt protein (CRP). Studier med färre än 20 deltagare eller individer med allvarliga eller livshotande sjukdomar exkluderades. Artiklar som inte var skrivna på svenska eller engelska uteslöts också. De artiklar som nådde upp till de förbestämda kriterierna kvalitetsgranskades med hjälp av mallen ”Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))” framtagen av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Därefter bedömdes tillförlitligheten till studiernas resultat enligt Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE). Resultat: Totalt resulterade litteratursökningen i 52 sökträffar, varav tio artiklar var relevanta för frågeställningen och lästes i fulltext. Av dessa mötte fyra studier inklusionskriterierna för denna systematiska översiktsartikel. Antalet deltagare som ingick i studierna var sammanlagt 411 individer. Samtliga studier visade på att ett intag av krillolja inte har någon signifikant effekt på inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation. Slutsats: Evidensen för att krillolja inte har någon signifikant effekt på inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation bedöms ha en hög tillförlitlighet (++++).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)