Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel Författare: Julia Eliasson, Susanna Lindh Handledare: Ena Huseinovic Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-04 Bakgrund Idag beräknas 4-5 % av Sveriges befolkning leva med det livsstilsrelaterade sjukdomstillståndet typ 2 diabetes. Man har sett kopplingar mellan insjuknandet i typ 2 diabetes och kostvanor varav kosten utgör en grundsten i behandlingen. Idag krävs ofta energirestriktion av diabeteskosten för att påverka insulinkänsligheten. Det är en effekt av viktnedgång snarare än kostens sammansättning. En energilåg, näringsrik och fiberrik kost kan medföra en naturlig energirestriktion och således ha positiv inverkan på insulinkänsligheten. Vegankosten har dessa egenskaper och kan leda till energirestriktion vid intag ad libitum. Syfte Undersöka långtidseffekten av en vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt, samt korttidseffekten på postprandiella triglyceridnivåer hos personer med typ 2 diabetes. Sökväg Litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Urvalskriterier Överviktiga, vuxna personer diagnostiserade med typ 2 diabetes. Datainsamling och analys Totalt valdes 37 artiklar med adekvat titel ut för närmare granskning av abstract. Av dessa exkluderades 34 st artiklar. Den systematiska översiktsartikeln grundar sig i tre studier. Två långtidsstudier med låg till medelhög kvalité och en korttidsstudie med medelhög kvalité. Resultat Det finns låg evidens (++) för att en lågfett vegankost ger positiva långtidseffekter på HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes. I de båda långtidsstudierna minskade HbA1c med - 1,0 och -0,6 procentenheter och vikten med -6,0 och – 3,0 kg i interventionsgrupperna. Dock påvisades ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna för dessa utfallsmått i en av studierna. Det saknas vetenskapligt underlag för långtidseffekten av vegankost (+) på triglycerider. Gällande postprandiella triglycerider finns måttlig evidens (+++) för att vegankost ger positiva effekter, dock baserat på endast en studie. Slutsats Eftersom resultaten i denna översiktsartikel troligen kan kopplas samman med de befintliga kostrekommendationerna vid diabetesbehandling, bör man fortsätta att rekommendera ett högt intag av frukt, grönsaker, enkel- och fleromättade fetter samt minskat intag av rött kött. Sett ur ett hållbarhetsperspektiv är det också fördelaktigt att öka intaget av vegetabilier, som har mindre miljöpåverkan än animalier. Det krävs fler studier kring effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes. Nyckelord: Diabetes Mellitus typ 2, Veganism, Vegandiet, Växtbaserad, HbA1c, Glykemisk Kontroll, Viktnedgång, Blodlipider, Triglycerider.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)