Sökning: "Food allergy"

Visar resultat 6 - 10 av 44 uppsatser innehållade orden Food allergy.

  1. 6. Livsmedelsverksamheters allergeninformation ur ett konsumentperspektiv -En uppföljning av ett allergenprojekt inom den offentliga livsmedelskontrollen

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Nina Ljungberg; [2020]
    Nyckelord :Allergen; allergy; milk allergy; restaurant; allergy information; Agriculture and Food Sciences; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Foodallergy is on the rise in Sweden and the rest of the world and is a global health issue. Milk protein is the allergen that causes the most allergic reactions in Sweden and those who are highly allergic to milk risk going into an anaphylactic shock which in worst case can be fatal. LÄS MER

  2. 7. Vassleproteiner : en värdefull restprodukt från ostframställning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Erica Joelsson; [2019]
    Nyckelord :Whey protein; metabolic disease; diabetes; overweight; milk allergy;

    Sammanfattning : För att framställa 1 kg ost går det åt cirka 10 L mjölk. Vassle är den största restprodukten från ostframställning och uppgår till 9 L per kilo producerad ostmassa. Tidigare har vassle inte ansetts ha något större värde i livsmedelssammanhang utan har använts som komponent i grisfoder och till att gödsla jordbruksmarker med. LÄS MER

  3. 8. Food Allergy in Hospital from the Patient Perspective : taking a Mixed Methods approach to understand Foodservice Management

    Master-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Madeleine Neff; [2018]
    Nyckelord :food allergy; nutrition; hospital; mixed methods; person centred care;

    Sammanfattning : Foodservice is integral to safe, adequate and satisfactory food allergy management in the hospital setting. To date, research focused on objective measures of energy and protein provision, implementation and evaluation of food allergy guidelines and assessment of process failures leading to allergen exposure. LÄS MER

  4. 9. ”En allergi kan man ju liksom dö utav…” : En kvalitativ studie om vårdnadshavares och pedagogers tankar om barn med födoämnesallergi i förskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Södertörns högskola/Lärarutbildningen

    Författare :Linda Löjdkvist; Camilla Göthlin; [2018]
    Nyckelord :Cooperation - Inclusion - Treatment - Developmental Ecology - Food allergy; Samarbete – Inkludering – Bemötande – Utvecklingsekologi - Födoämnesallergi;

    Sammanfattning : "A preschool for all", as often referred to by politicians, means that preschool should be an activity that is inclusive and adapted to each child's individual needs, prerequisites and abilities. But how does it actually work with inclusion in practice? Our study aims at gaining insight into how caregivers of children with food allergies experience the treatment and inclusion of preschools in children with food allergy. LÄS MER

  5. 10. Den dolda funktionsnedsättningen – att leva med IgE-medierad födoämnesallergi : Erfarenheter och uppfattningar av att leva med en folksjukdom

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Sofia Rolf; Johanna Svensson; [2017]
    Nyckelord :Disability; Experience; Food allergy; IgE-mediated; Perception; Erfarenheter; Funktionsnedsättning; Födoämnesallergi; IgE-medierad; Uppfattningar;

    Sammanfattning : Födoämnesallergi är en dold sjukdom som inte blir synlig förrän individen utvecklar en allergisk reaktion. Därifrån kan det snabbt handla om liv och död. Kroppens fysiska reaktion är väl utforskad och trots det, är hur sjukdomen påverkar patientens livssituation relativt outforskat. LÄS MER