Sökning: "köttraskorsning"

Hittade 5 uppsatser innehållade ordet köttraskorsning.

  1. 1. How does a beef x dairy calving affect the dairy cow’s following lactation period?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Roberto Espinola Alfonso; [2022]
    Nyckelord :beef cattle; dairy cattle; crossbreeding; milk yield; fertility; survival;

    Sammanfattning : In dairy x beef breeding, much of the research has focused on the performance of the crossbred calves, yet little focus has been given to the subsequent performance of the cow itself. This study aimed to evaluate the performance of dairy cows for milk yield, fertility, and survival traits after giving birth to crossbred calves, and to compare this to the performance of dairy cows after giving birth to purebred dairy calves. LÄS MER

  2. 2. Jämförelse mellan mjölkrastjurar och mjölkras x köttrastjurar : konsumtion, tillväxt, fodereffektivitet och slaktkroppsegenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Hilda Ingvarsson; [2020]
    Nyckelord :tjur; mjölkras; köttras; korsningsavel; tillväxt; fodereffektivitet; slaktkroppsegenskaper;

    Sammanfattning : Eftersom nötköttsproduktionen är nära integrerat med mjölkproduktionen har köttrasinsemination blivit ett sätt för lantbrukare att få ett ökat värde vid slakt för ungnöt som ej används till rekrytering. Nötkreatur av köttras har högre tillväxtkapacitet, ett högre slaktutbyte och har en slaktkropp med mer muskler än nötkreatur av mjölkras. LÄS MER

  3. 3. Vinterlammsproduktion : lönar det sig?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Klara Karlsson; [2019]
    Nyckelord :lammproduktion; vinterlamm; bidragskalkyler; lönsamhet;

    Sammanfattning : Den vanligaste formen av lammproduktion i Sverige är så kallad höstlammspro-duktion, där lammen föds på våren, betar under sommaren och slaktas på hösten. Det förekommer dock att vårfödda lamm inte hinner nå slaktmognad till hösten. LÄS MER

  4. 4. Förbättrad nötköttsproduktion genom korsningar mellan mjölkkor och köttrastjurar

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Elin Jonsson; [2017]
    Nyckelord :korsningsavel; mjölkras; tung köttras; lätt köttras; slaktkroppsegenskaper; klassificering;

    Sammanfattning : I Sverige står mjölkraserna för 65% av nötköttsproduktionen, där de vanligaste mjölkraserna är svensk röd och vit boskap (SRB) och holstein. På grund av att antalet mjölkkor har minskat i Sverige under en längre tid råder idag brist på kalvar till den svenska nötköttsproduktionen, vilket har lett till stigande priser för både kött- och mjölkraskalvar. LÄS MER

  5. 5. Optimal användning av köttrassemin i svenska mjölkkobesättningar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Lowa Göransdotter; [2015]
    Nyckelord :köttraskorsning; köttrassemin; mjölkkor; nötkött; nötköttsproduktion; beef crossing; dairy cows; beef breeds; beef; beef production;

    Sammanfattning : Inom den svenska mjölkbranschen är användandet av köttrassemin i mjölkkobesättningar ett hett diskussionsämne för tillfället. Mjölkpriset är lågt och det sänker priset på dräktiga kvigor. LÄS MER