Sökning: "polysackarider"

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser innehållade ordet polysackarider.

  1. 1. Lackticka, Ganoderma lucidum : produktion och användningsområden

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Oskar Larsson; Filippa Goh; [2023]
    Nyckelord :Medicinalsvamp; sekundära metaboliter; produktion;

    Sammanfattning : Ganoderma lucidum (Lackticka) är en saprofytisk svamp i ordningen Polyporales som livnär sig på att bryta ned ved av hårda lövträd. Utseendet kan variera en aning men kännetecknas främst av sin hårda, glansiga, röda fruktkropp som vanligtvis växer i en halvmåneform. LÄS MER

  2. 2. Valorising spent coffee grounds : An assessment of possibilities in the municipality of Stockholm

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Emma Westling; [2023]
    Nyckelord :Food waste hierarchy; spent coffee grounds; circular economy; economic assessments; waste valorisation; Matavfallshierarki; Kaffesump; Cirkulär ekonomi; ekonomisk bedömning; avfallsvalorisering;

    Sammanfattning : Circular economy is an economic model that is gaining more and more attention, themodel aims to close production chains by recirculate waste into the system as newraw material. Spent coffee grounds are a waste that has great potential to becomenew products since the spent coffee ground contains many valuable substances suchas polysaccharides, polyphenols, and lipids. LÄS MER

  3. 3. Utveckling av metoder för mätning av stabilitet hos hydrokolloider – Metylcellulosa som konsistensgivare i köttersättningsmix.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Louise Engström; [2022]
    Nyckelord :Hydrocolloid; cellulose; methylcellulose; emulsion; gel; Hydrokolloid; cellulosa; metylcellulosa; emulsion; gel;

    Sammanfattning : Emulsioner bildas då två vätskor som normalt sätt inte blandas med kraft vispas samman för att distribuera den ena vätskan i den andra. För att dessa vätskor inte efter avslutad vispning ska gå isär kan emulgeringsmedel tillsättas, till exempel polysackarider som hör till hydrokolloiderna. LÄS MER

  4. 4. Effects of polysaccharides and protein on rheological properties of a baobab-based sauce : cookable with sustained rheological properties

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nora Ängmo; [2022]
    Nyckelord :Baobab fruit pulp; Rheology; Central Composite Design; viscosity; Protein; Pectin; Agar Agar; Experimental Design; Cookable;

    Sammanfattning : Plant-based sustainable and nutritional food are a recent, growing trend setting out new opportunities for operators in the food value chain to ensure and reduce emissions from the global food production. Baobab (Adansonia digitata L.) fruit pulp, approved as a novel food, is rich in dietary fibres, antioxidants, and minerals. LÄS MER

  5. 5. Valorization of lignin for material applications

    Master-uppsats, KTH/Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

    Författare :Filippa Winkvist; [2021]
    Nyckelord :microwave-assisted extraction; lignin; LCC; PLA; Pine; mikrovågsassisterad extraktion; lignin; LCC; PLA; tall;

    Sammanfattning : Lignin är, med undantag för cellulosa, den av de naturliga polymererna det finns mest av på jorden och den ledande källan till fenolföreningar. De träväxterna som existerar idag, innehåller ca 30 % av just denna biopolymer. LÄS MER