Sökning: "salt i mat"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade orden salt i mat.

  1. 1. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 2. From Ocean to Table: Microplastic contamination in Nordic salts

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Anna Nyika; [2023]
    Nyckelord :Microplastic MP ; MP pollution; plastic pollution; sea salt; rock salt; Nordics; Iceland; Denmark; plastic waste management; human health; marine environment.; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Large amounts of plastic in the oceans originate from mismanaged plastic waste, and microplastics (MPs) are the most common type of waste. They can be found in household products, such as sea salts. Therefore, monitoring pollution levels is essential to improve marine health and food safety. LÄS MER

  3. 3. Optiskt stimuli som medel för förändrad smakupplevelse : Hur en förändrad spektralfördelning påverkar upplevelsen av smak

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/JTH, Byggnadsteknik och belysningsvetenskap

    Författare :Johan Röklander; Kharin Abrahamsson; [2022]
    Nyckelord :Ljus; smak; ljusdesign; ljusstrålning; smakupplevelse; belysning; sinnesintryck; färgtemperatur; spektralfördelning; choklad;

    Sammanfattning : Previous research has looked at how colors of food as well as porcelain or room colors affect the taste experience. Since colors cannot be experienced without light, it is important to find out whether even changed light can affect in a similar way as different surface colors. This has been studied through a taste test of chocolate. LÄS MER

  4. 4. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hiba Asskoul; Mergita Gjaka; Clara Kullberg; [2021-10-22]
    Nyckelord :Icke-energigivande sötningsmedel; attityder; ; riskuppfattningar; konsumtionsvanor;

    Sammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER

  5. 5. Rödfärgade utfällningar i dammanläggningar orsakade av G. ferruginea och L. ochracea - Problemstatistik och mikrobiella levnadsförutsättningar

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Geologiska institutionen

    Författare :Christian Ekström; [2021]
    Nyckelord :vattenkraft; dammar; järn; bakterier; utfällningar; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Hydropower is an extensive national industry which supplies Sweden with about 45 % of its total energy produced (Molin 2016). A problem which the industry is currently fighting is the presence of ochre-colored precipitations that clog vital measuring tools and drainage pipes at the dams, commonly called red mud. LÄS MER