Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. Syftet med denna studie var därmed att undersöka näringsriktigheten bland svenska matkassar i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna 2012 (NNR 2012).  Fyra matkasseföretag valdes där “klassiska” och “energireducerade” kassar valdes från respektive företag. Näringsämnen beräknades för tio recept per matkasse. Energifördelningen av makronäringsämnen beräknades samt mängden energi. Genomsnittligt dagligt intag mättat fett, fibrer, frukt och grönsaker, salt, D-vitamin, folat och järn beräknades även såväl som genomsnittligt intag per leveransvecka av rött kött och fisk. Mängden mikronäringsämnen analyserades statistiskt mellan och inom företag genom ANOVA och T-test.  Det fanns inga signifikanta skillnader för mikronäringsämnen, varken mellan eller inom företag. Andelen kolhydrater var lägre än NNR 2012 för samtliga företag, medan några även hade för hög protein- eller fettandel. Fibermängden såväl som antal portioner fisk skulle även kunna ökas. Denna studie ger därmed en god indikation på de möjligheter och utmaningar som matkasseföretag står inför när det gäller utformandet av hälsosamma måltider.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)