Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Ninni Bellini Lindholm; Katarina Bömer-schulte; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. Med det ökade antal personer som har drabbats av smak- och luktförändringar är det därför viktigt att få kunskap om hur detta påverkar matval och måltider. Syfte: Kartlägga forskning som berör hur matval och måltider påverkas på grund av smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion, samt hur detta hanteras. Metod: Scoping review genomfördes och inleddes med en systematisk litteratursökning i databaserna Scopus, Pubmed och PsychInfo. Sökningen innefattade tre övergripande sökblock: Covid-19, lukt och smak samt matval, måltider och livskvalitet. Resultaten i de inkluderade studierna sammanställdes narrativt. ​​Resultat: Kvalitativa (n=5) och kvantitativa (n=4) studier inkluderades, varav en retrospektiv studie och resterande tvärsnittsstudier. Metoder som användes var enkäter, intervjuer, fokusgrupper och dokumentanalys. Matval och måltider påverkas på flera sätt av smak- och luktförändringar: minskad och ökad aptit, icke adekvat näringsintag såväl som minskad gemenskap kring måltider. Detta gäller särskilt personer med parosmi. Strategier var att acceptera situationen, söka kunskap och testa vad som fungerar för just den drabbade individen. Slutsats: De kvalitativa studierna bidrog med ett djupare perspektiv och förståelse för individernas situation medan de kvantitativa visade på förekomsten av upplevelserna, problemen, beteendeförändringarna och strategierna. Det behövs mer forskning för att tillgodose behovet av kunskap så att de drabbade kan bli bemötta med kunskap både från omgivningen och vården.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)